Közbeszerzéses ügyekben is rosszul állunk Brüsszelben

Vágólapra másolva!
Nem tetszik az Európai Bizottságnak az újraírt magyar közbeszerzési törvény, és - ettől függetlenül - egy konkrét kormányzati beszerzést is kifogásol az unió végrehajtó testülete. Utóbbi esetben egy 3 és félmilliárd forintos szerződésről van szó.
Vágólapra másolva!

Eljárást kezdeményezett csütörtökön az Európai Bizottság Magyarországgal szemben a megreformált közbeszerzési törvény, illetve irodai eszközök beszerzésére irányuló konkrét szerződések ügyében. Magyarország két hivatalos felszólítást fog kapni, és ha a bizottság két hónapon belül nem kap kielégítő választ, az ügyet az Európai Bíróság elé utalhatja.

Az egyik brüsszeli kifogás szerint nem áll összhangban az uniós közbeszerzési szabályokkal, hogy a megreformált magyar közbeszerzési törvény olyan új rendelkezéssel egészült ki, amely kimondja: az ajánlattevők bizonyos esetekben csak akkor támaszkodhatnak harmadik felekre a szerződés teljesítése során, ha az ajánlattevő többségi befolyást gyakorol felettük.

E rendelkezés a bizottság szerint azzal a következménnyel jár, hogy egyes, az uniós szabályoknak megfelelő ajánlatot benyújtó ajánlattevőket kizárnak a magyar közbeszerzési szerződések köréből.

A másik felszólítás előzménye, hogy tavaly a magyar központi szolgáltatási főigazgatóság az EU hivatalos lapjában történő kihirdetést követően tárgyalásos eljárást indított irodai eszközök beszerzésére - vagyis megvitatta a szerződési feltételeket az ajánlattevőkkel, ami csökkenti a szerződés odaítélésére vonatkozó eljárás átláthatóságát.

Az uniós szabályok szerint tárgyalásos eljárást csak kivételes esetekben lehet alkalmazni, és Brüsszel úgy ítéli meg, hogy ezúttal nem ilyenről van szó. A szerződés értéke áfa nélkül 3,5 milliárd forint volt.

Ugyancsak csütörtöki hír, hogy az Európai Bizottság az Európai Bíróság elé viszi az uniós irányelvekkel ellentétes magyar áfatörvény ügyét.