FT: a németek harmada kitenné az euróból Görögországot

Vágólapra másolva!
A németek harmada az euróövezeten kívül szeretné látni Görögországot, legalábbis addig, amíg a görög kormány rendbe nem teszi pénzügyeit, csaknem kétharmaduk pedig ellenzi Görögország pénzügyi megsegítését - írja a Financial Times által hétfőn ismertetett nemzetközi felmérés. Londoni elemzők szerint az ideiglenes kilépés kivitelezhetetlen megoldás lenne.
Vágólapra másolva!

A londoni gazdasági napilap megbízásából Németországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Spanyolországban és Olaszországban elvégzett közvélemény-kutatás szerint a németek 32 százaléka értene egyet azzal, ha Görögországot felkérnék a távozásra a valutaunióból a görög közfinanszírozási rendszer konszolidálásának idejére. Ugyanezt például a franciáknak csak a 19 százaléka, az olaszoknak pedig 20 százaléka pártolná. A németek 61 százaléka ellenzi azt is, hogy az EU pénzügyi segítségben részesítse Görögországot.

A Financial Times kommentárja szerint az uniós vezetőket "sokkolni fogja", hogy mennyien rokonszenveznek Németországban az euróövezet - legalábbis időleges - felbomlásának gondolatával. A gondolatot ugyanakkor - éppen a Financial Times hasábjain - a német pénzügyminiszter is felvetette.

Wolfgang Schäuble a hónap közepén megjelent cikkében azt írta: ha valamely euróövezeti tagállam végképp alkalmatlannak bizonyul költségvetésének konszolidálására és versenyképességének helyreállítására, akkor végső megoldásként el kellene hagynia a pénzügyi uniót, EU-tagsága fenntartásának lehetőségével.

Független londoni elemzők azonban ezt a megoldást nem tartják elképzelhetőnek az euróövezet hitelességének súlyos sérülése nélkül.