Másfélszeresre nőtt a felszámolások száma Fejérben

Vágólapra másolva!
A gazdasági válság kezdete óta Fejér megyében mintegy másfélszeresére nőtt a felszámolások száma, ugyanakkor nem csökkent a vállalkozás-alapítási kedv - mondta a megyei bíróság kollégium vezető-helyettese.
Vágólapra másolva!

Gelencsér Józsefné szerint tavaly a 2008. évinél 21 százalékkal több, 1136 felszámolási kérelem érkezett, az idén év elején pedig 974 felszámolási ügy volt folyamatban a Fejér Megyei Bíróságon.

A felszámolási eljárások többségét a néhány főt foglalkoztató kis- és családi vállalkozások ellen kezdeményezték, s nagy többségükre a körbetartozások miatt került sor. A felszámolást többnyire a kifizetetlen köz- és pénzintézeti tartozások, vagy az üzleti partnerekkel szemben fennálló tartozások miatt kezdeményezik.

Fövényessy György csoportvezető bíró elmondta, a felszámolás alá került cégek többsége az eljárás kezdetére "üres", azaz nincs felszámolható vagyona, illetve szinte csak más cégekkel szembeni követeléseik vannak. Jellemző, hogy a kisvállalkozások "türelmesebbek" adósaikkal szemben, tovább várnak adósaik törlesztésére.

Nőtt a maguk ellen végelszámolást kérő cégek száma is: tavaly ilyen eljárást 286 vállalkozás kezdeményezett. Döntő többségük néhány embert foglalkoztató kisvállalkozás volt, több nagyobb cég pedig "fiókvállalatai" számának csökkentése, azok összevonása miatt kérte az eljárást.

A gazdasági nehézségek ellenére nem csökkent a cégalapítási kedv: a Fejér Megyei Bírósághoz havonta 800-900 új vállalkozás létrehozására, illetve a vállalat termelésével kapcsolatos változások, bővítések bejegyzésére kerül sor.