Egybekel a két médiaóriás Kelet-Európában

Vágólapra másolva!
Összeolvad Kelet-Európában az Axel Springer és a Ringier, amellyel a piac domináns cége jön létre. Az összeolvadás utáni átszervezésről nem nyilatkoztak a felek.
Vágólapra másolva!

Európa két legnagyobb médiacsoportja, az Axel Springer és a Ringier közös vállalatot hoznak létre a kelet-európai tevékenységük koordinálására. Ezzel az újságpiac domináns cége jönne létre, amely tavaly már 414 millió euró bevétel mellett 62 millió euró profitot termelt volna. A Ringier Magyarországon, Szerbiában, Csehországban kiadott lapjait adja a közös vállalatba, míg a Springer a lengyel, a magyar és a cseh leányvállalatait.

A Ringier része nagyobb értéket képvisel, ezért 125 millió euró kompenzációt kap a Springertől, amely emellett még 50 millióval a közös cégbe is befektet. A közös cég központja Zürichben lesz. Korábban már volt szó a két csoport összeolvadásáról, de akkor nem tudtak megegyezni egymás értékelésében és az irányítás rendszerében.

A két cég igen hamar piacra lépett Kelet-Európában a kommunizmus összeomlása után, ezzel a vezető napilapok, bulvárlapok és magazinok kiadói lettek. A cégek szerint az együttműködés lehetővé teszi számukra, hogy jelentősen fejlesszék erős pozíciójukat.

Az esetleges leépítésekről, átszervezésekről vagy kiadáscsökkentésről nem kívántak nyilatkozni a felek, annyi azonban tudható, hogy Svájcban és Németországban mindketten keményen visszavettek a költségekből. Az összeolvadás az indoklás szerint arra is jó, hogy a jövőben az internetes felületeken is fejlődhessenek - írja a Financial Times.

Az Axel Springer tulajdonába tartozik Magyarországon többek között a Kiskegyed, a TVR Újság, a Vasárnap reggel, a Világgazdaság, az Autó-Motor, a Popcorn, a Glamour vagy a Manager Magazin. A Ringieré a Blikk, a Nemzeti Sport, a Népszabadság, a Képes Sport, a hot! Vagy a Bravo magazin.