Brüsszel: Jövőre 3 százalék alá kerülhet a magyar hiány

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság szerint jövőre 3 százalék alá süllyedhet a GDP-hez mért államházartási hiány.
Vágólapra másolva!

Sikerült stabilizálni az államháztartás mérlegét Magyarországon tavaly - állapította meg az Európai Bizottság (EB) a konvergenciaprogramról szerdán Brüsszelben kiadott értékelésében.

A testület szerint a magyar GDP-hez mért államháztartás hiánya jövőre - az uniós ajánlásoknak megfelelően - az euróbevezetéshez szükséges 3 százalékos küszöbérték alá kerülhet, 2,8 százalék körül lehet.

Az uniós testület megjegyezte ugyanakkor, hogy a csökkentési tervek részben olyan intézkedésekre épülnek, amelyeket a konvergenciaprogram nem részletez. Az EB jelezte, a kiadások további csökkentésére van szükség, ez pedig a közigazgatás folytatódó reformjával és a veszteséges vállalatok helyzetének átalakításável lehet megoldani.

Az idei költségvetés 4 százalék alatti államháztartási hiánnyal készült, ám a várható kormányváltás miatt könnyen lehet, hogy magasabb lesz a végeredmény. A választásokon győzelemre esélyes Fidesz politikusai többször jelezték, hogy új büdzsét készítenek kormányra kerülésük esetén és ebben a most kitűzöttnél magasabb hiányt fognak betervezni.

Az eddigi adatok szerint idei lendületes hiánynövekedéssel indult az év: a Pénzügyminisztérium március elején közzétett adatai szerint az első két hónap alatt az államháztartás egyenlege február végén 350,6 milliárd forintos deficitet mutat. Ez az éves várható hiány 39,9 százalékára rúg.