Új gazdaságkutató intézet alakult

Vágólapra másolva!
Megalakult a Századvég Gazdaságkutató Zrt., amelynek célja magas szakmai színvonalú, tudományos igényű, gazdasági és társadalmi jellegű kutatások elvégzése.
Vágólapra másolva!

Giró-Szász András, a társaság egyik tulajdonosa, a Századvég Alapítvány vezetője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a kutatóintézet feladatának tekinti vállalati, ágazati és nemzetgazdasági szintű közgazdasági elemzések, és gazdaságpolitikai értékelések készítését.

A kutatóintézet másik tulajdonosa Heim Péter - az Atticus Investments Zrt. vezérigazgatója -, aki egyben az igazgatóság elnöke is. A felügyelőbizottság elnöke Lantos Csaba, az OTP Bank korábbi vezérigazgató-helyettese, az FHB felügyelőbizottságának elnöke, a kutatási igazgató Mellár Tamás, a Központi Statisztikai Hivatal volt elnöke. Heim Péter elmondta: hosszú távon körülbelül 10 kutatóval tervezik a munkát.

Úgy vélte, hogy a jelenleg Magyarországon működő kutatóintézetek nem ötvözik kellőképpen a piaci és elméleti tudást, erre ad választ a Századvég Gazdaságkutató. A világgazdaság régi struktúrái kezdenek összetörni, az állam csak megfelelő szabályozási struktúra kialakításával tudja kikényszeríteni a versenyt - mondta. A Századvég, kutatásaival ebbe az irányba próbál ellépni, és meg kívánja mutatni azokat a pontokat, amelyeken változtatni lehetne.

Hozzáfűzte: ez nem feltétlenül megszorítást jelent, mivel kiadást lehet úgy is csökkenteni, hogy a többség "jár jól", és csak nagyon kevesen járnak rosszul, ehhez azonban struktúraváltásra van szükség.

Elmondta: kutatásaikkal mind a piaci, mind az állami szereplőket szeretnék segíteni, ugyanakkor hangsúlyozta: egy kutatóintézetnek függetlennek kell lennie, de megrendelés esetén segítik a kormány munkáját.

Heim Péter szerint az egészségüggyel nagyon fontos foglalkozni a magyar gazdaságban, mivel nagyon alacsony az egészségesen munkában töltött idő, ezenkívül a makrogazdasági elemzések mellett az energetikai, valamint a pénzügyi rendszerrel kapcsolatos kutatásokkal is kiemelten kívánnak foglalkozni.