Már csak a hitelezőkön múlik a dubaji válság rendezése

Vágólapra másolva!
A dubaji kormány 9,5 milliárd dollárral segíti egyik legnagyobb állami cége, a Dubai World átszervezését. A tavaly év végén bajba jutott cég akkor kisebb pénzügyi válságot idézett elő a világban.
Vágólapra másolva!

A Dubai World az arab-afrikai ország azon állami cége, amely az ország befektetéseit kezeli. A cég a válságban 23,5 milliárd dollárra hizlalta adósságait, amely miatt tavaly bejelentette, hogy hitelei visszafizetésére fél év haladékot kér, s ez lényegében a fizetésképtelenség beismerése volt. Akkor a dubaji kormány elhatárolódott attól, hogy pénzügyi segítséget adjon cégének.

A dubaji kormány most azonban bejelentette, hogy saját forrásaiból és a szomszédos Abu Dzabi kormányának hitelének maradékából 9,5 milliárd dolláros segítséget nyújt a vállalatnak. Az átszervezéssel egybekötött csomagban 8,9 milliárd dollárnyi adósságot alakítanak át részvényekké, amelyet az állam felvásárol, illetve közvetlenül 1,5 milliárd dollár tőkét is pumpál a cégbe - írja a Marketwatch.

A tervet azonban még el kell fogadtatni a vállalat külső hitelezőivel, ami nem lesz rövid lefutású. "Az átszervezési eljárás várhatóan néhány hónapot vesz igénybe" - írta a kormány egy közleményben.

A tavaly kezdődött miniválság amiatt alakult ki, mert a cég nagy összegekkel vesz részt az arab ország befektetésein keresztül a világgazdaságban. A fizetésképtelenség réme az újabb pénzügyi vihar kockázatát növelte, így a befektetők átmenetileg kivonták a rizikósabb üzletekből a tőkéjüket.