Gazdasági stratégiáról és a görögökről szól az EU-csúcs

Vágólapra másolva!
Megkezdődött csütörtökön kora este Brüsszelben az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek kétnapos találkozója, amelyen elsősorban az EU következő tíz évre vonatkozó, átfogó gazdasági stratégiájának (EU 2020) fő célkitűzéseit vitatják meg.
Vágólapra másolva!

A megbeszélés témái között - bár eredetileg csak érintőlegesen tervezték megtárgyalni - ismét előtérbe került a pénzügyi nehézségekkel küzdő Görögország helyzete. A találkozó kezdetén jelentették be diplomáciai forrásból, hogy Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia államfő kétoldalú találkozón megállapodott Görögország támogatásának elveiben.

A csúcstalálkozón Magyarországot Bajnai Gordon miniszterelnök képviseli, aki az ülés előtti nyilatkozatában az EU 2020-ra vonatkozóan hangsúlyozta: olyan közös célokat kell meghatározni, amelyek összhangban vannak az egyes tagországok teljesítőképességével.

Előzetesen kiszivárgott információk szerint a tagállamok egy része egyelőre nem kívánja elkötelezni magát nehezen teljesíthető, számszerűsített célok mellett. A pénteken befejeződő csúcstalálkozó témája a nemzetközi gazdasági válság, a káros éghajlatváltozás elleni fellépés, illetve az EU és egyes nemzetközi stratégiai partnerek viszonya.