Csütörtöktől nem hoz pénzügyi döntéseket a kormány

Vágólapra másolva!
Pénzügyi döntési moratóriumot hirdet a kormány csütörtöktől - jelentette be Szollár Domokos kormányszóvivő.
Vágólapra másolva!

Az április 1-től érvényes pénzügyi moratórium szerint az egyes tárcáknál a kincstárnokok a következő kormány minisztereinek kinevezéséig csak a közfeladatok zavartalan ellátásához szükséges pénzügyi döntéseket hozhatják meg. A kormányszóvivő közölte azt is, hogy korábbi döntések értelmében csütörtöktől számos más változás is érvénybe lép.

Szollár Domokos hangsúlyozta: a pénzügyi döntési moratórium azt is jelenti, hogy 10 millió forintnál nagyobb értékű állami vagyon átruházásáról, illetve hasznosításáról nem hozhatnak döntést az állami, költségvetési szervek. Illetve csak abban az esetben tehetik ezt meg, ha ezzel a kormány a Magyar Közlönyben közzétett határozatával egyetértett.

Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályainak változásai szintén április 1-től lépnek hatályba. Eszerint az alkalmi munkavállalói könyvet egy úgynevezett egyszerűsített munkaszerződés váltja fel. Az 5 napot meg nem haladó alkalmi munka esetében pedig a munkaszerződést nem kell írásba foglalni, elegendő szóban megkötni, illetve a foglalkoztatást elektronikusan jelenteni az APEH-nek - emlékeztetett Szollár.