Közel 16 millió ember munkanélküli az eurózónában

Vágólapra másolva!
Az eurozóna inflációja a vártnál jóval magasabb szintre emelkedett, a munkanélküliségi ráta pedig 10 százalékra nőtt, ami gazdasági talpra állás törékenységének jele. A 16 tagállamot tekintve az infláció éves szintű növekedése az előzetes márciusi adatok szerint 1,5 százalék, mely a legmagasabb érték 2008 decembere óta.
Vágólapra másolva!

Az infláció februári értéke 0,9 százalék volt, míg a várakozások 1,1 százalékról szóltak. A márciusi adat azonban az emelkedés ellenére is elmarad az Európai Központi Bank (EKB) által meghatározott 2 százalékos célértéktől. A várakozások szerint az EKB legkorábban a jövő év elején dönthet a kamatszint emeléséről.

Az eurozóna 10 százalékos munkanélkülisége 1998 augusztusa óta nem látott magasságú, de megfelel a piaci várakozásoknak. Az eredmény tökéletesen rámutat arra, hogy csak tompítani tudták az évtizedek óta nem látott legnagyobb mértékű gazdasági válságot, de a magas munkanélküliség nagyon rossz hatással van a fogyasztói vásárlásokra, mely elengedhetetlen a gazdaság növekedéséhez. Az Eurostat közlése alapján az eurozónában februárban 15,749 millió ember volt munka nélkül, mely 61 ezres emelkedés az előző hónaphoz képest, 2009 februárja óta pedig 3,1 millió fő vesztette el állását.

A 27 tagállamot tekintve a munkanélküliség 9,6 százalékkal nőtt, de ez még mindig nem éri el az elemzők 11 százalékos várakozását a 2010-es évre. A legalacsonyabb rátát Hollandiában mérték, ahol csak 4 százalékos a munkanélküliség, a legrosszabb, 19 százalékos munkanélküliségi ráta pedig Spanyolország nevéhez fűződik. Németország, a zóna legnagyobb gazdasága bár 7,5 százalékos értékével a lista közepén helyezkedik el, mégis itt tapasztalható a legkisebb növekedés az egy éve mért értékhez képest - derül ki a Quaestor Zrt. elemzéséből.