Egyszerűsödnek a közüzemi számlák

Vágólapra másolva!
A kormány szerdán elfogadta a közüzemi szolgáltatások fogyasztóinak védelmét erősítő javaslatcsomagot. Az MTI információi szerint a "közüzemi kódex" bevezetését követően - hat hónapos türelmi idő után - egyszerűsödnek a gáz-, illetve a villanyszámlák, egységesebbé válik a számlák szerkezete és amennyiben a fogyasztó kéri, a szolgáltató köteles lesz elektronikus számlát kibocsátani.
Vágólapra másolva!

A dokumentum tartalmazza egyebek között, hogy a fogyasztó beadványára 15 napon belül köteles lesz érdemi választ adni a szolgáltatató és - ha valaki befizeti a tartozását - két napon belül vissza kell kapcsolni a villanyt.

A döntés értelmében ha a szolgáltató egy napot csúszik a visszakapcsolással, köteles a fogyasztónak kötbérként kifizetni a visszakapcsolási díj felét, két napos, vagy annál hosszabb csúszás estén pedig a teljes összeget. A kormány pontosította a szolgáltató-váltás szabályait, amelynek eredményeként a szolgáltatók nem húzhatják el hónapokig a jogviszony megszüntetését.

A változások közé tartozik, hogy a jövőben a szolgáltatóknak az üzletszabályzatban kötelező lesz meghatározni például, hogy mennyibe kerül egy óra felszerelésének, illetve visszakapcsolásának díja.