UBS: Erős Fidesz-kormánynak örülne a piac

Vágólapra másolva!
Igen jelentős eredményeket ért el a jelenlegi magyar kormány az államháztartás konszolidálásában, de a piac örülne egy stabil többségű Fidesz-kormánynak is a választások után, mert ez jót tenne a reformkilátásoknak - áll londoni felzárkózó piaci elemzők legújabb magyarországi választási forgatókönyveiben. Felmerült ugyanakkor, hogy keveset lehet tudni a Fidesz gazdaságpolitikai terveiről.
Vágólapra másolva!

A UBS bankcsoport londoni elemző és befektetési részlegének szakértői új, átfogó helyzetértékelésükben "kiemelkedő sikernek" nevezték a ciklikus kiigazítással számolt államháztartási hiány csökkentését, különös tekintettel arra, hogy mekkora változás zajlott le a 2006-os hiánycsúcs óta.

A ház szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért, ciklikusan kiigazított 1,7 százalékos tavalyi hiány azt jelenti, hogy Magyarország jó úton lesz az euróövezeti csatlakozáshoz szabott maastrichti deficit-előírás teljesítése felé a gazdasági növekedés beindultával.

A cég kedvező és kedvezőtlen forgatókönyveket vázolt fel. Az előbbi szerint az eurócsatlakozás javuló kilátásai és a magyar befektetési konstrukciókat terhelő kockázati felárak ebből eredő csökkenése támogatja a magyar kötvény-, deviza- és részvénypiaci teljesítményt.

Masszív adósságteher

A kedvezőtlen forgatókönyv alapján viszont maradnának a térségi gazdaságokéhoz képest magas kockázati prémiumok, tekintettel a növekedési kilátásokra nehezedő masszív adósságteherre, és a devizaalapú adósságok magas aránya okozta sebezhetőségre.

A UBS londoni elemzői ugyanakkor úgy vélik, hogy a leköszönő ügyvezető kormány gazdaságpolitikája a kedvező forgatókönyv érvényesülését támasztja alá, mivel az államháztartási és a külső hiteligény gyors csökkentésére helyezte a fő hangsúlyt. A cég előrejelzése szerint a Fidesz kormányra kerülése esetén ettől eltérő megközelítést alkalmazna, és jobban összpontosítana az alapvető szerkezeti problémák kiigazítására, miközben kevésbé agresszív költségvetési konszolidációt tűzne ki célul.

A UBS azzal számol, hogy a Fidesz-kormány megpróbálná 5,5 százalék körüli szintre emelni a GDP-arányos idei államháztartási hiánycélt a jelenlegi 3,8 százalékról, az állami vállalatok veszteségei egy részének konszolidálása miatt. A ház szerint ugyanakkor nehéznek bizonyulhat a Fidesz-kormány várhatóan növekedésre összpontosító gazdaságpolitikájának összehangolása az idei költségvetés kiigazítására irányuló potenciális nyomásokkal. Ezért lenne célszerű új megállapodás keretében elnyerni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU támogatását az új gazdaságpolitikához.

Az IMF-jóváhagyás erősítené a gazdasági program hitelességét, és alapvető jelentőségű lenne a piaci kilengések kordában tartása szempontjából a kezdeti időszakban - áll az elemzésben.

Egypárti többségi kormánynak örülne a piac

A UBS elemzői szerint a piac jó eséllyel kedvezően fogadná a Fidesz győzelmét és egypárti többségi kormány megalakulását, mivel ez lehetőséget teremtene a szerkezeti reformok keresztülvitelére.

A kedvező piaci hatást azonban tompíthatja a részletes gazdasági program hiánya és a gazdaságpolitikai hangsúlyeltolódás a kezdeti, szeptember-októberig tartó időszakban - vélekednek a cég londoni szakértői.

A bankcsoport a lehetséges kockázatok közé sorolja, hogy a Fidesz esetleg nem nyeri el a parlamenti mandátumok több mint felét, mert ebben az esetben a cég szerint "politikailag nagyon nehéz lenne áthajtani a reformprogramot". Az elemzés kiemeli ugyanakkor, hogy a közvélemény-kutatások ismeretében ennek "marginális esélye van".

Az előrejelzésben megnevezett másik lehetséges negatív fejlemény az lenne, ha a gazdaságpolitikai nézeteltérések miatt nem születne egyezség az IMF-fel és az EU-val.

A UBS londoni elemzői azonban ezt is valószínűtlennek minősítik. E két kockázati elem megvalósulása ugyanakkor súlyos mértékben növelné a magyar befektetési konstrukciók kockázati felárát, és nyomást gyakorolna a forintra - áll az elemzésben.

5 százalékos hiánycélról születhet megállapodás

Az Eurasia Group nevű vezető londoni gazdasági-politikai kockázatértékelő és tanácsadó csoport új elemzése szerint a költségvetési hiánycél kérdésében az IMF mutat majd "valamelyes rugalmasságot", de csak abban az esetben, ha az új kormány demonstrálja, hogy képes olyan reformok elfogadtatására, amelyek a későbbi években elősegítik a költségvetési konszolidációt. A cég szerint 5 százalék körüli GDP-arányos hiánycélról születhet megállapodás.

Az Eurasia Group úgy ítéli meg, hogy az euróövezeti belépés tervezése "nem prioritás" a Fidesz számára, tekintettel a párt egyes "fontos köreinek eurószkepticizmusára". A ház szerint jó esély van arra, hogy a Fidesz az eurócsatlakozást a 2014-es választási kampány részévé kívánja majd tenni; így 2016 lehetne a legvalószínűbb csatlakozási időpont.

Más nagy londoni házak szerint azonban inkább arra van esély, hogy az új kormány a már megvalósult eurócsatlakozással kívánná erősíteni helyzetét a következő választásokon.

A Bank of America-Merrill Lynch (BoA-ML) bankcsoport londoni befektetési részlege nemrégiben kiadott elemzésében azt írta, hogy az eurócsatlakozás magyarországi lakossági támogatottsága jelenleg "magasabb, mint bármelyik magyar politikai párté", így az a kormány, amelyik beviszi Magyarországot az euróövezetbe, népszerűsége egyértelmű növekedésére számíthat. Ha a következő kormánynak eltökélt szándéka lesz az euróövezeti csatlakozás, az 2014 januárjáig megvalósítható, és ezzel az akkori kormány támogatottsága éppen az abban az évben esedékes választások előtt erősödhet - állt a BoA-ML elemzésében.