Óriásbüntetés a Toyotának - lapszemle

Vágólapra másolva!
A maximális bírsággal sújtják az amerikai hatóságok a Toyotát; javítani akar az uniós segélymegállapodáson, egyszersmind új befektetőket keres állampapírjai számára a görög kormányzat; az optimizmus emelte rég látott magasságba az olajárat; tovább szigorított az ausztrál jegybank, már 4,25 százalék a kamat.
Vágólapra másolva!

A lehető legmagasabb, 16,4 millió dolláros büntetést szabja ki az Egyesült Államok szállítási minisztériuma a Toyotára, amiért az autógyártó a gázpedálproblémák felbukkanásakor elmulasztotta azonnal értesíteni a hatóságokat a lehetséges veszélyekről - írja a New York Times. A japán vállalatnak két hete van fellebbezésre. A Toyotának különböző hibák miatt autók millióit kellett visszahívnia az elmúlt hónapokban.

Módosítani akarja a görög kormány a az Európai Unióval nemrég megkötött segélymegállapodást - értesült a Reuters. A kabinet azért akar kedvezőbb feltételeket kicsikarni, mert az IMF-fel folytatott első tárgyalások alapján attól tart, hogy az IMF-segítség fejében teljesítendő szigorú intézkedések további társadalmi feszültségeket okozhatnak.

A görögök eközben arra készülnek, hogy 5-10 milliárd dollárnyi államkötvényt értékesítenek amerikai befeketetők körében - számolt be a Financial Times. A brit lap szerint az ország "feltörekvő piacként akarja eladni magát" - ebbe a körbe tartozik többek között Magyarország is, az eurózóna tagállamai azonban alapvetően más megítélés alá esnek.

Az amerikai gazdasággal kapcsolatos pozitív várakozások miatt drágult hétfő este csaknem másfél éves csúcs közelébe az olaj - írja a BusinessWeek. Ha stabilan nő a globális kereslet, egyes vélemények szerint a mostani, 85-87 dolláros ár akár még az idén 100 dollárra emelkedhet.

Ugyancsak a gazdasági várakozások javulását mutatja, hogy az ausztrál jegybank 25 százalékponttal 4,25 százalékosra emelte az irányadó alapkamatot - írja a Wall Street Journal. Ausztrália kamatszintje jelenleg a legmagasabb a fejlett országok körében.