Fogyasztói csoportokat szervező céget bírságolt milliókra a GVH

Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) fogyasztók megtévesztése miatt 41,6 millió forintra bírságolta a fogyasztói csoportokat szervező Euro Correct Consulting Kft.-t (ECC Kft.-t) - közölte a versenyhivatal.
Vágólapra másolva!

A GVH azért indított versenyfelügyeleti eljárást a céggel szemben, mert hirdetéseiben nem, vagy nem egyértelműen adott információt a fogyasztói csoportok lényeges tulajdonságairól, így például a vásárlói joghoz való hozzáférés bizonytalan idejéről.

Az Euro Correct Consulting Kft.-nek így a versenytörvény által lehetővé tett legmagasabb összegű bírságot, előző éves nettó árbevételének tíz százalékát, azaz 41,6 millió forintot kell kifizetnie.

A fogyasztói csoport tagjai gyakorlatilag egymásnak adnak kölcsön: mindenki befizet és az összegyűlt megtakarításból megvásárolják a szerencsés tagnak az általa kiszemelt terméket, például autót vagy lakást. Azt, hogy ki kapja meg az általa megszerezni kívánt dolgot, előtörlesztés vállalással és/vagy sorsolással döntik el, így az is előfordulhat, hogy valaki hosszú évekig csak befizet, mégsem jut például lakáshoz vagy autóhoz.

A GVH korábban hasonló jogsértés miatt három eljárásban is elmarasztalta a korábban Euro Credit Kft. néven is működő ECC Kft.-t és összesen 36,5 millió forint bírságot szabott ki a társaságra. Az ECC Kft. az elmarasztalások ellenére folytatta fogyasztók megtévesztésére alkalmas tájékoztatásainak közreadását, ezt pedig súlyosbító körülményként értékelte a GVH.

Ugyancsak súlyosbító körülményként vették számításba, hogy a cég jogsértő hirdetései hosszú időn át elérhetőek voltak, széles fogyasztói körhöz juthattak el, ráadásul sérülékeny fogyasztói körnek - így például BAR-listásoknak, nyugdíjasoknak és alacsony jövedelműeknek - szóltak.

A GVH szerint a fogyasztóknak kínált összeg mértékére, a futamidőre és a havi törlesztő részletre utaló reklámok elolvasásakor a fogyasztó arra a következtetésre juthatott, hogy a reklámozott szolgáltatás igénybevétele esetén a fogyasztó azonnal hozzájuthat az általa igényelt összeghez, amelyet ezután havi törlesztéssel fizet vissza. Hozzáfűzik: egyelőre hiányzik a csoportokat szervező cégek tevékenységére vonatkozó jogi szabályozás.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) és a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) márciusi, közös közleményében figyelmeztetett: a fogyasztói csoportok tagjai nem jutnak készpénzhez, ráadásul a befizetett pénzek esetleges eltűnése esetén egyetlen hatóság , vagy a bíróságok sem tudják kártalanítani a tagokat.

A keddi közlemény szerint a GVH az elmúlt öt évben összesen kilenc eljárást folytatott le különböző fogyasztói csoportokat szervező vállalkozásokkal szemben, amelyek szinte kivétel nélkül marasztalással és bírság kiszabásával zárultak.