Hatalmas bírságot kapott a MÁV

Vágólapra másolva!
A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) gyakorlatában kiugróan magas, 45 millió forint bírsággal sújtotta a MÁV Zrt.-t, mivel a vasúttársaság jogsértően hosszabbította meg gépjárműflottája bérletének futamidejét. A MÁV-nak mindenképpen fizetnie kell, nem is fellebbezhet, csak a bíróságon támadhatja meg a határozatot.
Vágólapra másolva!

Negyvenöt millió forintra büntette a Közbeszerzési Döntőbizottság a MÁV Zrt.-t, mert egy korábbi, kisteherautó- és személyautó-flotta bérlésérere vonatkozó szerződés meghosszabbításával megsértette a közbeszerzési törvényt - tette közzé a határozat a Közbeszerzések Tanácsa honlapján szerdán.

A jogorvoslati eljárást Bakonyi József, a közbeszerzések Tanácsának elnöke kezdeményezte. A bírság összegénél a KDB figyelembe vette a flotta magas, másfél milliárd forintos értékét is.

A KDB határozata szerint 2009. április 1-je óta a MÁV a közbeszerzés megkerülésével használt járműveket, mivel az azokra kötött szerződés egy nappal korábban lejárt. Az elmúlt egy évben érvényes új közbeszerzés nélkül másfél milliárd forintot fizetett ki járműhasználatra.

A MÁV 2004 áprilisában indított közbeszerzési eljárást ezernél is több jármű bérletére és a flotta üzemben tartására. Az eljárást a Lease Plan Hungária Zrt. nyerte meg, a szerződés 2005. április 1-jétől lépett életbe és négy évig lett volna érvényes. A szerződés 2009. március végén lejárt, azóta új közbeszerzési eljárás nélkül, egy szerződésmódosítás alapján használta a MÁV a flottát, ezzel az alapjogként biztosított versenyt korlátozta. A vasúttársaság ugyan a szerződés lejárta előtt új közbeszerzési eljárást indított, de annak nem volt érvényes eredménye.

A 45 milliós bírságot a határozat kézbesítésétől számított 15 napon belül kell befizetni, a döntés ellen sem fellebbezni, sem az eljárást újraindíttatni nem lehet a határozat szerint. A MÁV-nak egyetlen lehetősége van: felülvizsgálati kérelmet nyújthat be a Fővárosi Bírósághoz 15 napon belül, de ezzel sem halaszthatja el a pénz befizetését.