Lecsapott a PSZÁF egy biztosítási alkuszra

Vágólapra másolva!
Nem működhet tovább a Star Finance biztosítási alkusz. A pénzügyi felügyelet szerint a cég sorozatosan megsértette a jogszabályokat, jogosulatlan szolgáltatást végzett, és összefonódott egy korábban felszámolt alapkezelővel, ezért milliós büntetést szabott ki két cégvezetőre.
Vágólapra másolva!

Visszavonta a Star Finance Pénzügyi Tanácsadó Kft. biztosításközvetítői engedélyét, és a társaságot törölte a felügyeleti nyilvántartásból a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete - közölte a PSZÁF szerdán.

A Star Finance Kft.-nél lefolytatott helyszíni célvizsgálat megállapította, hogy a társaság jogosulatlanul befektetési szolgáltatást is közvetített. A PSZÁF közleménye szerint a Star Finance Kft. alkuszcég üzleti és tulajdonosi kapcsolatban áll a felszámolásban lévő Fund De La Salle befektetési alapkezelővel.

A két cég együttműködése során - a tulajdonosi, vezetői összefonódásból adódóan - átláthatatlanná vált a biztosítási alkuszi tevékenység, és lehetőséget adott sorozatos szabálytalanságok, jogsértések elkövetésére, illetve az ügyfelek megkárosítására. A Star Finance Kft. ezen túlmenően a biztosításközvetítői tevékenységre vonatkozó jogszabályokat is sorozatosan megsértette - állapította meg a PSZÁF.

A felügyelet ezért ötmillió forint bírság megfizetésére kötelezte az ügyben érintett Kupecz Richardot, a felszámolás alatt lévő Fund De La Salle Befektetési Alapkezelő Zrt. volt vezérigazgatóját, és egymillió forint bírságot szabott ki Molnár Kristófra, az lapkezelő portfóliókezelési tevékenységének irányítójára.

A PSZÁF 2009-ben kezdeményezte a Fund De La Salle felszámolását, amelyet a Fővárosi Bíróság december 30-án jogerőre emelkedett végzésével rendelt el. A PSZÁF már 2009 októberében megtiltotta a cégnek a portfoliókezelési tevékenységet, és kötelezte a meglévő ügyfelekkel való elszámolásra.