Tizedével esett vissza az építőipar

2010.04.15. 9:47

Tíz százalékkal zsugorodott a magyarországi építőipar termelése idén februárban az egy évvel korábbihoz képest. Az új szerződések száma viszont nagyot nőtt, elsősorban oktatási, idegenforgalmi és infrastrukturális beruházásokhoz kapcsolódva.

Az építőipari termelés volumene 2010 februárjában 10,1 százalékkal csökkent a 2009. februárihoz képest. Az év első két hónapjában a termelés 11,7 százalékkal kisebb volt, mint 2009. január-februárban - közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az építőipari termelés erős szezonális hatást mutat: tapasztalatok szerint mind januárban, mind februárban egy átlagos hónap termelésének általában mintegy 60 százalékát állítják elő - jegyzi meg a KSH közleménye.

Az építőipari termelés mérséklődésén belül az épületek építése - a 2009. évi tendenciát folytatva - 14,2 százalékkal csökkent. Az egyéb építményeken végzett munkák volumene viszont csak 2,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

A februárban kötött új szerződések volumene 38 százalékkal magasabb volt az előző évinél, ezen belül az épületek építésére kötötteké 15,4, az egyéb építmények építésére kötötteké 61,1 százalékkal emelkedett. A jelentős növekedés oktatási, sport- és idegenforgalmi célú épületekre, vidéki villamospálya-építésre és -felújításra, közműépítésekre, valamint útépítésre kötött nagy értékű szerződéseknek köszönhető.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene 13,7 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 26,9, az egyéb építményeké 4,5 százalékkal nőtt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK