A MOL gyorsan cserélt, a többiek még várnak

Vágólapra másolva!
A napokban bejelentett, a Mol igazgatóságában esedékes, a választásoktól nehezen függetleníthető személycseréket egyelőre nem követik a vezető tőzsdei cégek. Az igazgatósági és felügyelőbizottsági tagnévsorokat végignézve mind a két oldalhoz kötődő személyeket lehet találni, de most még nincs jele annak, hogy a fideszesek száma hirtelen megnőne.
Vágólapra másolva!

A Mol néhány napja közölte, hogy igazgatóságának három tagja az április végén tartandó közgyűlésen lemond. Mindhármuk - Akar László, Kamarás Miklós, Kemenes Ernő - kapcsolata nyilvánvaló a szocialistákkal, helyükre az olajtársaság egy külföldi cégvezető mellett a Fideszhez közel álló Járai Zsigmondot és Parragh Lászlót jelölte.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) cégei közül az olajvállalaton kívül csak egy olyat találtunk, ahol a baloldallal jó kapcsolatokat ápoló tag távozik a felsővezetésből, de ott sem fideszes kerül a helyére. Dávid Gyula, az előző ciklusban MSZP-s országgyűlési képviselő, április 30-i hatállyal lemondott az Émász felügyelő bizottsági tagságáról, és az előterjesztés szerint Emmerich Endresz, az igazgatóság német elnöke váltja. A következő napokban sorra kerülő vállalati közgyűlések napirendi pontjai alapján tehát egyelőre nem indult meg a baloldalhoz köthető tisztségviselők lecserélése a tőzsdei cégeknél.

Mol és TVK

Pedig szép számmal akadnak olyan cégek, ahol az elmúlt nyolc évben kormányzó baloldal emberei ott vannak az igazgatóságban vagy a felügyelő bizottságban. A Molnál az fb tagja az SZDSZ egykori pártigazgatója, Vásárhelyi István, Puch László szocialista pártpénztárnok sógora és üzlettársa. Vásárhelyi 2002 után egyebek mellett a Dunaferr és az ÁPV igazgatóságának tagja volt, utóbbinak később elnökhelyettese, majd elnöke, illetve az MVM igazgatósági elnöke. Jelenleg a Graphisoft Park igazgatóságában is tag.

A Mol többségi tulajdonában álló TVK igazgatóságának maga Medgyessy Péter volt miniszterelnök is a tagja. A TVK múlt csütörtökön tartotta éves közgyűlését, személycsere csak a munkavállalókat képviselő egyik fb-tag lejáró megbízatása miatt volt, Medgyessy a helyén maradt.

Richter és Elmű

A vezető magyar gyógyszeripari vállalat, a Richter igazgatóságának tagja Mészáros Tamás, a Corvinus Egyetem rektora. Ő 2002 és 2006 között az ÁPV igazgatóságának elnöke volt, később a Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök által életre hívott (de a válság miatt valójában el sem indított) Új Tulajdonosi Program tanácsadó testületének elnöke lett. Tavaly márciusban, Gyurcsány lemondása után, a sajtóban felvetődött a neve lehetséges kormányfőjelöltként.

Az április 28-i Richter-közgyűlés előterjesztései alapján Mészáros Tamás marad a testületben. Figyelemre méltó viszont, hogy feltehetően taggá választják Lantos Csabát, az OTP volt vezérigazgató-helyettesét, aki egy ideig a Heti Válasz hetilap tulajdonosa volt. Ő az egyik befektetője a CIG Pannónia Biztosítónak, amelyet Járai Zsigmond (az Orbán-kormány volt pénzügyminisztere), valamint számos más jobboldali közéleti személyiség alapított. Lantos egyébként jelenleg az FHB fb-elnöke is.

Az állami cégeknél nagy mozgás lesz

A kizárólagos vagy többségi állami tulajdonban lévő társaságoknál értelemszerűen gyorsan lecserélik majd az illetékes minisztériumok a kormány által delegáltakat, akiknek a száma feltehetően több százra rúg.

Az Elműnél az államilag delegált fb-tag Börcsök Dezső, a Népszavát éveken át kiadó Editorial Kft. tulajdonosa, volt MSZMP-s országgyűlési képviselő. Az április 28-i közgyűlésen egy személycsere várható az fb-ben: a lejáró mandátumú Schneider Péter, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. vezérigazgatója helyére az Émásznál már említett Emmerich Endresz kerül.

A fideszesek sem hiányoznak

A nevével ellentétben magántulajdonban lévő Állami Nyomda felügyelő bizottságában ott találjuk Repa Imrét, a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatóját, a Gyurcsány-féle Államreform Bizottság tagját. Repa Gyurcsány Ferenc 2006-os évértékelő beszédét a miniszterelnök meghívására a parlamenti páholyból hallgatta.

A tőzsdei cégek irányítói között természetesen most is ott vannak a Fidesz szimpatizánsai, nem ritkán ugyanabban a testületben, mint az ellenoldal. Medgyessy mellett, például, ott ül Gansperger Gyula, az ÁPV egykori, Fidesz által kinevezett elnök-vezérigazgatója. Stumpf István volt kancelláriaminiszter pedig a Richtertől és az Állami Nyomdától is kap fizetést. A Richterben Chikán Attila volt gazdasági miniszter az fb-elnök. Az ismert Fidesz-közeli üzletember, Töröcskei István többek között a PannErgynél igazgatósági tag.

OTP-káderek

Nem várható személycsere az OTP testületeiben, pedig nem ritka, hogy politikailag egyértelműen elkötelezett emberek, esetenként bukott politikusok, hivatalvezetők landolnak valamilyen pozícióban a legnagyobb hazai banknál. Simicska Lajos, az APEH korábbi elnöke 2001-től 2002 nyaráig dolgozott az OTP Lakástakarékpénztár elnök-vezérigazgatójaként. Szász Károly, a PSZÁF korábbi vezetője eltávolítása után elnöki főtanácsadó lett az OTP Banknál, majd a bank szerbiai leányának első embere, később pedig újra tanácsadóként dolgozott.

Legutóbb január elején került kapcsolatba a bankkal egykori politikus, akkor azt jelentették be, hogy az OTP-nél fog dolgozni a hivatali visszaélés miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Benedek Fülöp egykori államtitkár. Benedek a közelmúltig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő egyik vezérigazgató-helyettese volt, a Heves Megyei Bíróság decemberben egy pákozdi földügy miatt ítélte el.

Az OTP igazgatóságának jelenleg tagja Pintér Sándor volt (és a pletykák szerint leendő) fideszes belügyminiszter, valamint Szapáry György, a jövendő kormánypárt gazdasági tanácsadója, korábbi MNB-alelnök. Amennyiben valóban Pintér lesz a belügyi tárca vezetője, illetve igaza lesz a piaci elemzőknek, és Szapáry kerül a jegybank élére, akkor nekik távozni kell majd a cégtől.