Ausztria rábólintott a Déli Áramlat-szerződésre

Vágólapra másolva!
Az osztrák kormány kedden, szokásos heti ülésén, elfogadta a Déli Áramlat gázvezeték megépítéséről szóló államközi szerződést, amit várhatóan szombaton írja alá Vlagyimir Putyin orosz kormányfő és Werner Faymann osztrák kancellár. A megállapodást még jóvá kell hagynia a parlamentnek, mielőtt életbe léphet.
Vágólapra másolva!

A vezeték építésének jogi keretét képező szerződés 30 évre szól. Az orosz-olasz kezdeményezésre visszavezethető terv szerint a Déli Áramlat Oroszországból a Fekete-tengeren át Bulgáriába, majd két ágon Olaszországba és Ausztriába vezet majd. Ausztriában az alsó-ausztriai baumgarteni és a karintiai arnoldsteini gáztározó lesznek a végpontjai - közölte a gazdasági minisztérium az osztrák hírügynökséggel.

A Magyarországon is áthaladó Déli Áramlat fő célja a kockázatosnak tekintett tranzitországok - mindenekelőtt Ukrajna - elkerülése. Eddig Bulgáriával, Szerbiával, Magyarországgal, Görögországgal, Szlovéniával és Horvátországgal kötött megállapodást Moszkva a Déli Áramlatról. A vezeték üzembe helyezését 2015-re, kapacitását 63 millió köbméterre tervezik.