Orbán kritikája után sem mond le Simor András

Vágólapra másolva!
Nem mond le Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, bár Orbán Viktor, a Fidesz elnöke sajtótájékoztatóján élesen kritizálta a jegybanki vezetőt.
Vágólapra másolva!

Nem mondok le, a jegybank teszi a dolgát és én is, amíg tart a kinevezésem - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a monetáris tanács hétfői ülése után tartott sajtótájékoztatón (a jegybanki döntéshozók 25 bázisponttal 5,25 százalékra vitték le a kamatot, ami soha nem látott mélységet jelent.)

Simor - akinek hatéves mandátuma 2013 elejéig tart - nem kommentálta a jegybank és a pénzügyi felügyelet esetleges összevonását, és politikai megnyílvánulásnak tekinti Orbán Viktor hétfőn elmondott kritikáját. A Fidesz elnöke hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: a Magyar Nemzeti Bank az új kormány alatt nem lehet "offshore-lovagok szálláshelye". Orbán ugyan nem mondta ki Simor András jegybankelnök nevét, de nem sok kétséget hagyott azzal kapcsolatban, hogy az offshore cégügyei miatt korábban sok kritikát kapott bankárt az új kormány nem szívesen látja a monetáris hatóság élén.

Nagy felfordulást nem okozna

Az [origo] által megkérdezett piaci elemzők többsége szerint a Fidesztől várt reformok és a görög válság miatt nagy felfordulást nem okozna, ha elmozdítanák Simor Andrást, akire a leendő miniszterelnök megfogalmazásának éle irányult (a lehetséges piaci reakciókról itt olvashat részletesen).

A piaci szakértők szerint a befektetők most arra figyelnek, hogy mit mond az új kabinet a fő gazdaságpolitikai irányokról, illetve például a forintárfolyamról - a piaci mozgások szempontjából a nagy többség szerint ez lesz a lényeg, nem pedig az, hogy hogyan hívják az MNB elnökét, ráadásul a piacok el vannak foglalva a görög, illetve a küszöbön álló portugál-spanyol válsággal.

Nem ma kezdődőtt a szembenállás

Orbán hétfői szavai nem voltak meglepőnek, az elemzők ugyanis már választások első fordulója utáni első napon, azaz két héttel ezelőtt felvetették, hogy a jegybankelnök és a Fidesz korábbi konfliktusai miatt távozásra kényszerülhet az MNB első embere. Orbán már februári országértékelő beszédében kitért a jegybankra. "Olyan kormányra van szükség, amely nemcsak a kormányzást, de a jegybankot és a pénzügyi felügyeletet is megújítja, mert ezek együtt, közösen viselik a felelősséget a magyar gazdaság összedöntéséért" - fogalmazott két hónappal ezelőtt Orbán.

Simort szakmai és politikai alapon is támadta korábban a Fidesz, Orbán mostani kritikája azonban egyértelműen ez utóbbit emelte ki (a szakmai érv az volt, hogy a Simor vezette monetáris tanács nem faragta "elég bátran" a kamatszintet). Offshore-ügyei miatt Simort miatt még vezető szocialista politikusok is lemondatták volna (erről itt olvashat részletesen), ami akár a jegybankelnök melletti esetleges ellenzéki kiállást is megnehezítheti.

Körbebástyázott pozíció

A jegybankelnök pozícióját erősen védi a törvény. A jegybank elnökét - akárcsak a monetáris tanács többi tagját - a köztársasági elnök kizárólag abban az esetben mentheti fel, ha "nem felel meg a feladatai ellátásához szükséges feltételeknek, illetve súlyos kötelezettségszegést követ el". Márpedig ebbe nehezen fér bele, hogy az általa követett monetáris politika vagy az elnök személye valamiért nem felel meg a kormánypártnak.

A jegybankelnököt erővel vagy ellehetlenítéssel tehát elég nehéz távozásra kényszeríteni, a Fidesz számára a legegyszerűbb megoldás az lehetne, ha Simor maga mondana le: elvileg van lehetőség arra is, hogy a kormánypárt és Simor megállapodik egymással a távozásról (Simor esetleges utódlásáról és a lehetséges jelöltekről itt olvashat).