Bóvli kategóriában a görögök, Portugáliát is leminősítették

Vágólapra másolva!
Agresszív mértékben, egyszerre több fokozattal a befektetői kategória alá, vagyis spekulatív - "bóvli" - szintre rontotta kedden az euróövezeti tag Görögország adósbesorolásait a Standard & Poor's, míg Portugália adósbesorolását is egyszerre két fokozattal minősítette le. A görög osztályzatot azzal magyarázta a hitelminősítő, hogy egyre szűkebbek a görög kormány gazdaságpolitikai lehetőségei az államadósság-folyamatok fenntartható pályára állítására.
Vágólapra másolva!

A hitelminősítő csoportjának keddi londoni bejelentése szerint Görögország hosszú és rövid futamú szuverén adósosztályzata az eddigi "BBB plusz/A-2"-ről meredeken, számos köztes fokozat kihagyásával "BB plusz/B"-re változik, és az új besorolásokra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás marad érvényben.

Görögország az első euróövezeti tagállam, amelytől valamely nemzetközi hitelminősítő megvonta a befektetésre ajánlott adósbesorolást. Az euróövezeten kívüli EU-tagállamok közül Lettországra és Romániára tartanak érvényben spekulatív osztályzatokat a hitelminősítők.

A portugál osztályzat is kettővel süllyedt

Agresszív mértékben, egyszerre két fokozattal minősítette le Portugália adósbesorolását is kedden a Standard & Poor's, a közfinanszírozás szerkezeti gyengeségeire és a gyorsan emelkedő államadósságra hivatkozva.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportjának keddi londoni bejelentése szerint Portugália hosszú futamú szuverén adósosztályzata az eddigi "A plusz"-ról a köztes "A" fokozat kihagyásával "A mínusz"-ra változik, és az új besorolásra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás marad érvényben.