Megalakult az első közösségi bank

2010.04.29. 13:19

Az első hazai közösségi bankként megalakult a MagNet Magyar Közösségi Bank. A MagNet közleménye szerint bevezeti a bankolás itthon eddig ismeretlen módját: tevékenységét a fenntartható fejlődés és az üzleti etika elveire, valamint az azokhoz kapcsolódó lokális szempontokra alapozva átláthatóságot hirdet.

A többségi, 70 százalékos tulajdonos a jogelőd - takarékszövetkezetből létesült - HBW Express Bank korábbi tulajdonosi köréből kerül ki. A cél az, hogy a betétes és a bank hitelezettje között kapcsolat alakuljon ki, így elkerülhető, hogy a betétes pénzéből a számára ellentétes projekt finanszírozását végezze el a hitelintézet - ne adjon hitelt például egy, az ügyfél melletti telken épülő környezetszennyező projektet.

Épp ezért a betételhelyezőknek döntési jogot biztosít a bank, hogy eldöntsék milyen közösségi célt szeretnének támogatni. Az első megoldásként a szféra betétben a betételhelyezők arról dönthetnek, hogy milyen közösségi területen szeretnék, ha hasznosulna pénzük. Az indulásként a biogazdálkodás, zöld energia, környezet- és természetvédelem, munkahely-teremtés, k+f, egészségügy, kultúra mint támogatási cél közül választhatnak a betétesek.

A pénzintézet a betétesnek felkínálja a döntést: mekkora kamatot szeretne kapni pénzéért: 0,5, illetve a jegybanki alapkamat mínusz 0,25 százalékos kamatszint (jelenleg 5,00 százalék) közül választhat. A pénzintézet kötelezettséget vállal arra, hogy a betéti átlagszintre 3 százalékos marzsot ráemelve folyósítja a hitelét a megcímzett hitelcéloknak megfelelő programok, vállalatok számára. Az adott projekt esetében ugyanakkor a bank az ügyfélspecifikus kockázat alapján további kockázati felárat is érvényesít.

Az ügyfél által fizetett hitelkamat a betétesek negyedéves döntése alapján módosul: ha a betétesek az adott iparági betétek esetében magasabb kamatot várnak el az adott negyedéves periódusban, a kamatszint emelkedni fog.

A másik megoldás, a Mentor betétet egy konkrét projekt hiteléhez lehet hozzájárulni. Salamon János vezérigazgató tájékoztatása szerint a HBW Express Bank tavaly 50 százalékkal, 53 milliárd forintra növelte mérlegfőösszegét, adózott nyeresége 293 millió forintról 442 millióra nőtt.

A társaság 2008-ban, a tavalyi teljesítmény után viszont a névértékre vetítve 6,6 százalékos osztalékot fizetett. A nyereség 30 százaléka osztható szét osztalékként, a nyereség 50 százaléka mindenkor a bank tőkéjét növeli. A pénzintézet nyereségének 10 százalékát az ügyfelek döntése alapján alapítványoknak osztja szét - jelentette be Salamon János.

A pénzintézet ügyfelenként értékeli a bank ügyfeleinek nyereségtermelő képességét: a pénzintézetnek hozott profitról levélben értesítik, egyben felkérik, hogy az előzetesen megadott lehetőségek közül válassza ki, kinek menjen a támogatása. A nyereségtermelő képességben a betétesek értékelését magasabb polcra teszi a hitelintézet értékelési rendszere - monta el a vezérigazgató.