Megállapodtak a görög segélycsomagról

Vágólapra másolva!
Sikerült megállapodni szombaton a Görögországnak nyújtandó nemzetközi segélycsomagról. Az egyezség részleteit vasárnap hozzák nyilvánosságra.
Vágólapra másolva!

Megszületett szombat este a Görögország, az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közötti hitelmegállapodás - közölte szombaton a görög pénzügyminisztérium egyik munkatársa. A megállapodást a görög minisztertanács vasárnap reggeli ülésén hozzák nyilvánosságra. A kormányülést élőben közvetítik majd a televíziók, az egyezség részleteiről a kormányülést követően sajtóértekezleten is tájékoztatást ad Jeórjiosz Papakonsztantinu görög pénzügyminiszter.

Pénzügyi körökben azt várták, hogy három évre szóló terv születhet Görögország megsegítésére az IMF és az euróövezeti uniós tagállamok közreműködésével. Az Athénnak folyósítandó összeg nagysága 100-120 milliárd eurót tenne ki. Az idei esztendőre 45 milliárd eurós segélycsomagban részesítenék Görögországot.

A hitelnyújtás feltételei között szerepel, hogy a görög kormány két év alatt 10 százalékponttal mérsékelje az államháztartás GDP-arányos hiányát a tavalyi 13,6 százalékról, csökkentse a béreket, a jelenlegi 21 százalékról 23-24 százalékra emelje a legmagasabb áfa-kulcsot, növelje az üzemanyag, az alkohol és a dohánytermékek adóját, valamint egységesítse a férfiak és a nők öregségi nyugdíjkorhatárát.