A kínai gazdaság összeomlásától tart a legendás tőzsdeguru

Vágólapra másolva!
A kínai gazdaság összeomlásának veszélyére figyelmeztet az egyik legismertebb tőzsdeguru.
Vágólapra másolva!

Az elkövetkező egy évben lassulni fog a kínai gazdaság növekedési üteme, sőt, akár az összeomlás sem kizárt - fogalmazott a Bloomberg jelentése szerint az egyik legismertebb piaci guru, a svájci születésű Marc Faber.

A piaci körökben Dr. Doomnak (Végzet) nevezett Faber szerint az összeomlással amiatt kell számolni, hogy az értékpapírok és a nyersanyagok áresése arra utal: kipukkanóban van a kínai gazdaságot fűtő ingatlanpiaci lufi. A guru szerint a múlt héten megnyitott sanghaji világkiállítás sem túl jó ómen, ugyanis az 1873-as bécsi kiállítást is recesszió követte.

A sanghaji tőzsdeindex az idén 12 százalékot esett, amivel ez a mutató volt Ázsia legrosszabbul teljesítő indexe. A réz ára hét hónapja nem volt ilyen alacsony, a világ vezető bányavállalatának, a BHP Billitonnak a részvénye pedig február óra nem látott mértékben veszítette az értékéből a tőzsdén.

Nem Faber az egyetlen szakértő, aki szerint nehéz idők jöhetnek Kínában: Jim Chanos, az egyik ismert alapkezelő a múlt hónapban mondta azt egy interjúban, hogy a kínai gazdaság 60 százaléka kapcsolódik az építőiparhoz, és ez a gazdaság megroppanásával fenyeget. A Harvard professzora, Kenneth Rogoff februárban mondta azt, hogy egy évtizeden belül recessziót okozhat Kelet-Ázsiában a kínai hitellufi kipukkanása.