Kis lépésekkel kezdi az USA a pénzügyi reformot - lapszemle

Vágólapra másolva!
Kisebb ügyekkel kezdődik az amerikai pénzügyi reformcsomag tárgyalása, holtából is kísért a Lehman Brothers, 28 nap alatt adott el egymillió iPad-et az Apple - külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Néhány vitán felüli kérdésben már kedden szavaz az amerikai szenátus a pénzügyi reformok kapcsán. A lényegi ügyeket egyelőre nem érintik, ám az aprónak látszó kérdésekben is lehetnek komoly politikai ütközetek.

Barack Obama elnök elhatározta, hogy szigorúbb pénzügyi felügyeleti rendszert épít ki az Egyesült Államokban, amely funkciója a 2007-2008-as válság megelőzése lenne. A kormányzó demokrata párt és az ellenzéki republikánusok nehezen egyeztek meg már arról is, hogy egyáltalán vitára bocsássák-e az ügyet, így a parlamenti tárgyalások folyamán inkább kisebb jelentőségű ügyekkel kezdik a szavazást, a lényeges ügyeket, például az 50 milliárd dolláros bankmentő alapot, későbbre hagyják.

A száz tagú szenátusban 59 fővel rendelkező demokraták komoly gondban vannak, mivel a szabályok szerint 60 szavazat esetén módosító indítványok nélkül fogadhatnak el egy törvényt, míg 51 szavazat esetén kénytelenek lennének belemenni a republikánus javaslatok dzsungelébe. A Reuters szerint három-négy hét múlva lehet eredménye a törvényhozási vitának.

Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke folyamatosan visszavonulót kell, hogy fújjon a Bloomberg szerint. Az európai jegybanknak már korábban is fel kellett adnia egyes elveit, és a görög válság kapcsán kénytelen újra és újra megtenni. A Bloomberg szerint hétfőn már másodszor kellett felhígítania Trichet-nek a szabályokat, hogy az EKB segíthesse a görög mentési akciót. A korábban befejezett pénzpumpálás is újraindulhat azáltal, hogy újra korlátlanná teszik felvehető banki kölcsönöket, sőt a tagállamok kötvényeinek vásárlására is rákényszeríthetik a jegybankot, ha a görög mentés nem lenne sikeres.

A Lehman Brothers amerikai bankóriás 2008-as csődje egyszer már pánikot okozott a piacokon, most más jelleggel, de újra a vetélytársakra ijeszthetnek - írja a Wall Street Journal. A Lehman ügyvédjei bizonyítékokat kezdtek bemutatni arról, hogy a többi bank miként hordta szét a vagyont a csődvédelem alatt. Az egyik vád szerint a Barclays 11 milliárd dollárt kaszált azzal, hogy már a Lehman csődje alatt megszerzett áron alul egy üzletet.

Az Apple múlt pénteken adta el egy milliomodik iPad készülékét. A sikert mindössze 28 nap alatt érte el, ami még az iPhone telefon menetelését is messze felülmúlja, mivel az első sikertermékéből "csak" 74 nap alatt adott el egymilliót - írja a Wall Street Journal.