Idei mélypontjára gyengült a forint

Vágólapra másolva!
Az euróövezet pénzügyi stabilitásával szemben mélyülő bizalmi válság és az ezzel párhuzamosan gyengülő euró tovább rontotta a forintot szerdán. Az euró árfolyam egy időre megközelítette a 280-as szintet is.
Vágólapra másolva!

Szerdán este hét órakor 278,3 forinton jegyezték az eurót, jóval drágábban a nap elején látott 276 forintos, illetve a kedd délutáni, 273 forint körüli szintnél. A nap folyamán 275,2 és 279,4 körül is járt az árfolyam. Legutóbb tavaly decemberben ért olyan keveset a magyar pénz, mint most.

Egy dollárért 215,4 forintot adtak szerda este, a svájci frank pedig 193,15 forinton állt. Az euró napközben több határpontot is áttört a dollárral szemben, leggyengébb árfolyamát 1,2804 dolláros jegyzésen érte el, amire 13 hónapja nem volt példa.

Szerdán nagyot esett a zloty és a cseh korona árfolyama is, a zloty a délelőtti 4,02-es euró jegyzés körüli szintről délutánra 4,09 közelébe, a cseh korona 25,88-as euró jegyzésről 26,10-re.

Az euróövezet pénzügyi stabilitásával szemben - a görög válság miatt - egyre fokozódó piaci bizalmatlanságot a Moody's által Portugália esetleges leminősítésére kiadott figyelmeztetés fokozta szerdán. A hír tapintható közelségbe hozta azt, amitől a piacok leginkább tartanak: a görög probléma átterjedését más, magas deficittel küszködő euróövezeti tagállamokra.

A szakértő szerint nem aggasztóak a forint kilátásai

A monetáris politika rendelkezik a megfelelő eszköztárral a forint árfolyamának a magyar gazdaság szempontjából optimális tartományban tartásához. Az MNB tartalékszintje lehetővé teszi a beavatkozást a forint árfolyamának védelmében. Ahogy a forint erősödését a görög válság elmélyülését megelőző időszakban támogatta a piaci optimizmus, a negatív nemzetközi hangulat is csak átmeneti kilengést idézhet elő a 270-285 forintos tartományhoz képest - mondta az MTI-nek a forintot fenyegető veszélyekről Tardos Gergely, az OTP Bank vezető elemzője.