Vágólapra másolva!
Görögország esete egyedi, Spanyolország nem szorul az EU segítségére - jelentette ki az Európa Bizottság pénzügyi biztosa. Az IMF egy nappal korábban jelezte, tőle sem kért pénzt az ország.
Vágólapra másolva!

Nincs szükség arra, hogy az euróövezet Spanyolország megsegítésére is "görög típusú" pénzügyi mechanizmust dolgozzon ki - közölte szerdán Brüsszelben Olli Rehn pénzügyi EU-biztos. Spanyolország, valamint Portugália saját maga hozott olyan intézkedéseket a közpénzügyi konszolidáció érdekében - mondta a biztos.

"Hangsúlyozom, Görögország különleges eset az Európai Unióban, egyetlen más tagállam helyzete sem hasonlítható hozzá" - idézte a MarketWatch Rehnt. Arra utalt, hogy a görögök éveken át ellentmondásos, illetve meghamisított statisztikai számokkal operáltak.

José Luis Zapatero spanyol miniszterelnök már kedden megalapozatlannak nevezte a mentőcsomag szükségességéről szóló híreszteléseket, az IMF pedig cáfolta, hogy Spanyolország pénzügyi segítséget kért volna a szervezettől.

Spanyolországban az előrejelzés szerint idén 0,4 százalékos GDP-csökkenés, jövőre 0,8 százalékos bővülés várható. A munkanélküliség idén 19,7, jövőre 19,8 százalékot ér el. Az államháztartási hiány idén a GDP 9,8 százaléka, jövőre 8,8 százaléka lesz. Az országegy évi GDP-hez viszonyított eladósodottsága 2010-ben 64,9, 2011-ben 72,5 százalékos lesz Brüsszel szerint.