Egyelőre nem minősítik le Nagy-Britanniát a választások után

Vágólapra másolva!
Nagy-Britanniában nyert a Konzervatív Párt a csütörtöki voksoláson, viszont nem szerezte meg a kormányalakításhoz szükséges többséget, ezért koalíció kötésére kényszerülnek, esetleg a kormányzó Munkáspárt is hatalmon maradhat, a döntés a harmadik helyen végző Liberális Pártté. A bizonytalanság felnagyítja a magas költségvetési hiány miatti aggodalmat, a hitelminősítők viszont egyelőre kivárnak és nem minősítik le az országot.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem nyúlnak a nemzetközi hitelminősítők Nagy-Britannia lehető legjobb, "AAA/Aaa" szuverén adósi besorolásaihoz, annak ellenére sem, hogy a brit parlamenti választásokon egyik párt sem szerzett önálló kormányalakításhoz szükséges többséget. Ugyankkor felhívták a figyelmet arra, hogy a lehetséges legjobb brit osztályzat fenntartása a következő kormány költségvetési teljesítményétől függ.

Pénteken hivatalossá vált, hogy az előző napi választásokon egyik párt sem jutott abszolút többséghez a londoni alsóházban, így vagy valamilyen koalíciós, illetve együttműködési egyezség alapján alakulhat új kormány - ez meglehetősen idegen a hagyományosan egypárti többségi kormányzati rendszerre épülő brit parlamenti berendezkedéstől -, vagy megismételt választásokat kell kiírni. Hasonló helyzetre csaknem négy évtizede nem volt példa.

A Moody's Investors Service ehhez fűzött pénteki állásfoglalásában azt írta: a kialakult "szokatlan helyzet" rövid, de "talán hosszú távra is" politikai bizonytalanságot teremt.

Hitelkockázati elemzői szemszögből nézve azonban a Moody's azzal számol, hogy a brit kormánynak sikerül megőriznie a cég által "Aaa" szinten nyilvántartott, stabil kilátású szuverén adósbesorolást, feltéve, hogy az új miniszterelnök meggyőző parlamenti támogatást tud biztosítani egy több évre szóló költségvetési kiigazítási programhoz, és e program "nem lesz sem lazább, sem lassabb ütemű" a három fő politikai párt választási célkitűzéseiben megfogalmazott terveknél - áll az elemzésben.

A hitelminősítő szerint az egypárti abszolút többség hiánya önmagában nem teszi kevésbé valószínűvé a közadósság-mutatók stabilizálását a következő években, sem azt, hogy ez a stabilizáció a jelenlegi "Aaa" besorolás fenntartásával összeegyeztethető adósságszinten történik meg.

A Moody's hangsúlyozta ugyanakkor: ezzel nem azt akarja sugallni, hogy a brit "Aaa" osztályzat "örök időkre biztosított", és ha nem jön létre valamilyen konszenzus egy több évre szóló, részletesen kidolgozott költségvetési konszolidációs tervről, akkor ez az osztályzat "sokkal sebezhetőbbé válik".

A hitelminősítő elemzése szerint valamely gazdaság adósságteher-elviselő képességét a legjobban a kamatfizetési kötelezettségeknek a kormányzati bevételekhez mért aránya mutatja, és az adósságelviselő képesség akkor tekinthető magas fokúnak, ha ez az arányszám az egyszámjegyű tartományban van. Nagy-Britannia esetében azonban ez a ráta a jelenlegi előrejelzések alapján várhatóan megközelíti az "Aaa" és az "Aa" osztályzati kategóriák mezsgyéjét jelentő 10 százalékot - áll a Moody's pénteki londoni elemzésében.

A hitelminősítő szerint Nagy-Britanniában nincs alternatívája a kemény költségvetési megszorításoknak, mivel nem lehet abban bízni, hogy a gazdasági növekedés önmagában "kihúzza a bajból" a brit kormányt.

A recessziós brit gazdaság élénkítésére és a bankok megmentésére fordított csillagászati összegek békeidőben soha nem mért szintre, előzetes becslések szerint a hazai össztermék (GDP) 12 százalékának közelébe duzzasztották a márciussal zárult pénzügyi évben a brit államháztartási hiányt.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja, a Standard & Poor's már tavaly májusban az általa is a lehetséges legjobb szinten nyilvántartott - e cég metodikájában "AAA"-val jelölt - brit államadós-osztályzat rontását helyezte kilátásba a besorolás kilátásának negatívra rontásával.

Az S&P a brit választási eredményhez fűzött pénteki kommentárjában ugyanakkor leszögezte: az új brit kormány "színezetét" önmagában a cég nem tekinti adósbesorolási tényezőnek. A hitelminősítő felidézte, hogy tavaly azért adott negatív kilátást a brit osztályzatra, mert megítélése szerint - erőteljes költségvetési stratégia hiányában - a brit nettó államadósság-ráta az "AAA" besorolással összeegyeztethetetlen szintek közelébe emelkedhet.

A Standard & Poor's közölte, hogy a választási eredmény nem módosította a brit szuverén hitelképességről alkotott nézetét. A cég jelenlegi előrejelzése az, hogy a hazai össztermékhez mért brit nettó államadósság az idén 77 százalékra növekszik - 2007-ben, a válság előtti utolsó "békeévben" ez a ráta még csak 44 százalék volt -, és 2014-re megközelíti a 100 százalékot, azzal együtt is, hogy a brit pénzügyminisztérium valamelyest javította a 2009-2010-es pénzügyi évre adott előzetes hiánybecslését - áll a pénteki londoni elemzésben.

A Standard & Poor's közölte: a brit "AAA" besorolás felülvizsgálatát az új kormány középtávú költségvetési stratégiájának áttekintése után végzi el; ez várhatóan az idei év végéig megtörténik.

Az egyik legnagyobb londoni gazdaságelemző központ, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) nemrégiben kiadott átfogó prognózisa szerint hozzávetőleg 100 milliárd fontos (csaknem 30 ezer milliárd forintos) költségvetési kiigazítást kell végrehajtania a következő brit kormánynak ahhoz, hogy középtávon fenntartható legyen a brit államháztartás finanszírozása.

Mervyn King, a Bank of England - a brit jegybank - kormányzója nem hivatalos értesülések szerint nemrég egy magánbeszélgetésen kijelentette, hogy a szükséges megszorító intézkedések miatt a következő brit kormányt megalakító párt "egy teljes nemzedéknyi időre kikerül a hatalomból" kormányzati mandátumának lejárta után.