Nem félti a piac az OTP-t Csányi futballvezérségétől

Vágólapra másolva!
Egy lapértesülés szerint Csányi Sándor átalakítaná az OTP vezetését annak érdekében, hogy elegendő ideje legyen a Magyar Labdarúgó Szövetségben rá váró feladatok elvégzésére. Részvényelemzők és egy, az [origo]-nak név nélkül nyilatkozó bankár szerint kizárt, hogy Csányi távozna a posztról.
Vágólapra másolva!

Átalakítaná az OTP Bank irányítását Csányi Sándor elnök-vezérigazgató annak érdekében, hogy a következő egy évben ereje és ideje javát a magyar labdarúgás átalakításának szentelhesse - mondta a Nemzeti Sport információi szerint a bankvezér egy, a magyar futballklubok tulajdonosaival tartott egyeztetésen. Csányi 1992-től az OTP Bank elnök-vezérigazgatója és a bank stratégiájáért és működéséért felelős.

A OTP Bank sajtóosztályát megkérdeztük, meg tudják-e erősíteni a találkozón elhangzott kijelentést, valamint azt, hogy miből állna az esetleges átalakítás és ki kaphatná meg a posztot. Erre a pénzintézet azonban csak annyit közölt: "az OTP Bank Médiakommunikációs Osztálya a sportnapilap mai számában megjelent információt nem kívánja kommentálni".

A piac nem hisz a váltásban

"Nem hallottunk erről, de nem valószínű, ha bejelentik, akkor bármilyen hatása lenne a bank eredményességére, akár az árfolyamra" - mondta Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank részvénypiaci elemzője.

Ezzel összhangban nyilatkozott Kuti Ákos, a Cashline szakértője, aki az [origo]-nak elmondta, a piaci szereplők nem számítanak olyan bejelentésre, hogy Csányi átadná a bank vezetését. Az persze elképzelhető, hogy a napi operatív munkából kevésbé veszi ki majd a részét, de ez a befektetők számára fontos stratégiai döntéseket nem befolyásolja - tette hozzá Kuti Ákos.

Csak abban az esetben lehetne piaci hatása, ha az új vezető egyúttal új stratégiát vázolna fel, de ez gyakorlatilag kizárt. "Ha a bankelnök épp a focipálya mellett lesz, akkor is ő fog dönteni stratégiai kérdésekben. Végső soron onnan is tudja irányítani bankot" - mondta egy neve elhallgatását kérő részvénypiaci elemző.

Az elnöki poszt mindenképpen marad

Az egyik magyarországi bank ugyancsak név nélkül megszólaló középvezetője az [origo]-nak azt mondta, Csányi Sándor habitusát ismerve elképzelhetetlen, hogy lemondana az elnök-vezérigazgatói posztról. Ha esetleg Csányi MLSZ-es teendői miatt mégis szétválasztanák az OTP elnöki és vezérigazgatói pozícióját, az elnöki posztot biztos nem adná át.

A banki középvezető azt is elmondta, hogy inkább pr-fogásról lehet szó: Csányi Sándor a Nemzeti Sport cikkében szereplő kijelentésével azoknak üzenhetett, akik aggódnak amiatt, hogy nem lesz elég ideje a bankvezérnek a focival foglalkozni. Megjegyezte, Csányi jelenleg az OTP vezetése mellett személyes cégbirodalmát is irányítja, tehát nap mint nap találkozhat olyan helyzetekkel, amilyenekkel az MLSZ-elnökségnek köszönhetően találkozna.