Még nem látja a fényt az alagút végén az építőipar

Vágólapra másolva!
 Az építőipari termelés volumene 2010 márciusában 5,8 százalékkal csökkent 2009 márciusihoz képest. Az év első három hónapjában a termelés 10,2 százalékkal kisebb volt, mint 2009 első negyedévében. A termelés márciusban - szezonálisan kiigazítva - 5,5 százalékkal magasabb volt az előző havinál. Az építőipar termelői árai 2010 első negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 0,6 százalékkal emelkedtek. Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene 11,1 százalékkal bővült az egy évvel azelőttihez képest. 
Vágólapra másolva!

Az év első három hónapjában az épületek építése 11,6, az egyéb építményeké 8,2 százalékkal csökkent.
Márciusban mindkét építménycsoport termelése elmaradt az egy évvel korábbitól: az építőipari termelés 5,8 százalékos mérséklődésén belül az épületek építése 1,7, az egyéb építményeken végzett munkák volumene 10,8 százalékkal kisebb volt, mint az egy évvel korábban.

A nagyértékű épületek miatt kicsit jobb az eredmény

Az épületek építésének a korábbi hónapokban tapasztaltnál kisebb csökkenése néhány nagyértékű, kereskedelmi, illetve ipari épületen végzett munkának köszönhető. A januári jelentős visszaesést követő, még mindig alacsony februári bázishoz viszonyítva szezonálisan kiigazított adatok alapján mindkét építménycsoport termelése emelkedett: az épületek építése 10,8, az egyéb építményeké 1,5 százalékkal.

Márciusban az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 9,8 százalékkal csökkent. Az egyéb építmények építése ágazaté csaknem egyötödével maradt el a 2009. azonos időszakitól. A speciális szaképítés ágazat - melynek zömét szerelési és szakipari munkák adják - termelése 5,9 százalékkal emelkedett.

Egyre több a nagyértékű szerződés

A márciusban kötött új szerződések volumene jelentősen, 35,3 százalékkal magasabb volt az előző évinél, ezen belül az épületek építésére kötötteké 61,6, az egyéb építmények építésére kötötteké 12,7 százalékkal emelkedett. A növekedés néhány egyedi, kereskedelmi, egyetemi, egészségügyi épületekre, illetve gyorsforgalmi utakra kötött nagyértékű szerződés eredménye. Ennek köszönhetően az építőipari vállalkozások január-márciusban 31,9 százalékkal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban.


Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene 11,1 százalékkal bővült az egy évvel azelőttihez képest. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 19,2, az egyéb építményekév4,7 százalékkal nőtt.

Az építőipar termelői árai 2010 első negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 0,6 százalékkal emelkedtek. Az átlagot meghaladó növekedés mutatkozott az egyéb építmények építése ágazatban (1,7 százalék); az épületek építése ágazatban az árak 0,1 százalékkal csökkentek. A legnagyobb súlyú, speciális szaképítés ágazat árai 0,4 százalékkal haladták meg az előző évi szintet. Az egyes építményalcsoportokban az áremelkedés 0,8 és 2,2 százalék között szóródott. Az előző negyedévinél az építőipar árai 0,2 százalékkal voltak magasabbak.