Megregulázza az EU a spekulatív fedezeti alapokat

Vágólapra másolva!
Megállapodtak az Európai Unió tagállamainak pénzügyminiszterei kedden, hogy szigorítani fogják a tőzsdei spekulációban is érintett fedezeti alapokra vonatkozó szabályok at, jelentette be a soros uniós elnök, Spanyolország pénzügyminisztere, Elena Salgado. A cél, hogy az eddig szabályozatlan pénzügyi piacok működését egységes uniós szabályoknak vessék alá, így javuljon a pénzügyi piacok működésének átláthatósága. Mentesülnének a szabályozás alól azok az alapok, amelyek például nem rendelkeznek tőkeáttétellel.
Vágólapra másolva!

A brüsszeli megállapodás annak ellenére született meg, hogy a fontos pénzügyi központ Nagy-Britanniának számos fenntartása volt a témával kapcsolatban. Brit tisztviselők azonban úgy nyilatkoztak, hogy London számára az elérhető legjobb megállapodás született. Emlékeztettek arra, hogy a nemzetközi pénzügyi válság tanulságait levonva az EU elkötelezte magát a pénzügyi piacok fokozottabb ellenőrzése mellett.

A szabályozás lehetővé teszi majd az európai pénzügyi felügyeletek számára a tőkekövetelményre, letétkezelésre és kockázatkezelésre vonatkozóan egy egységes uniós keretrendszer betartatását. Előírja a kezelők kötelező bejegyzési és jelentési kötelezettségét is.

A fedezeti alapok révén hatalmas összegek mozognak a pénzügyi piacokon, és a befektetők sokszor a reálisnál nagyobb kockázatot is hajlandók vállalni a magasabb haszon érdekében. A jelenlegi alulszabályozás lehetővé teszi a spekulatív jellegű ügyletek lebonyolítását is.

Az új szabályokról most egyeztetések kezdődnek az Európai Parlamenttel, amelynek illetékes testülete, a gazdasági és pénzügyi bizottság Strasbourgban hétfőn szavazta meg a hasonló témában, az alternatív befektetési alapkezelőkről készült jelentést.

A magyar képviselők közül Győri Enikő (Fidesz) a bizottsági EP-szavazással kapcsolatban úgy vélte, az első lépésről van szó "egy olyan pénzügyi rendszer kialakítása felé, amelyet nem a spekuláció, hanem a reálgazdaság valós igényeinek szolgálata vezérel, és amelynek működése révén megelőzhető a mostanihoz hasonló európai pénzügyi válság kialakulása".

A cél, hogy az eddig szabályozatlan pénzügyi piacok működését egységes uniós szabályoknak vessék alá, ezáltal javítsák a pénzügyi piacok működésének átláthatóságát és ellenőrzését, mondta a magyar képviselő, aki jelezte azt is, hogy az ő módosító indítványai révén a jövőbeni szabályozás "az átláthatóság biztosítása mellett figyelembe veszi a magyar kis- és közepes nagyságú alapkezelők érdekeit". Mentesülnének például azok az alapok, amelyek nem rendelkeznek tőkeáttétellel és az alapban kezelt vagyon nem éri el a 100 millió eurót, illetve a 250 millió eurót abban az esetben, ha a befektetők legalább öt évig nem válthatják vissza befektetési jegyeiket. Az Európai Parlament várhatóan júliusi plenáris ülésén szavaz a jogszabálycsomagról.