Történelmi mélyponton a szerb dinár, a jegybank eurót adott el

Vágólapra másolva!
Történelmi mélypontra került kedden a szerb dinár, majd némileg erősödött, miután a szerb központi bank hétfő után ismét eurót adott el. A szakértők szerint tovább gyengülhet a deviza a jövőben.
Vágólapra másolva!

A szerb központi bank kedden 50 millió euró eladásával lendítette ki a mélypontról a dinárt. Az euró 101,7 dinár árfolyammal történelmi csúcsra került, majd az intervenció után 101,4-101,6 dinár szintre gyengült az euró. A bank hétfőn 90 millió eurót költött a dinár erősítésére, ami idén eddig a legnagyobb intervenció volt.

A szerb központi bank az év eleje óta több mint 700 millió eurót fordított a dinár védelmére, amely 2008 szeptembere óta mintegy 30 százalékot veszített az értékéből.

Bojan Markovic, a szerb központi bank alelnöke szerint a dinár árfolyama a továbbiakban a térségbeli devizák mozgásától, és attól függ majd, hogy miként haladnak a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), amelynek küldöttsége a múlt hét óta tartózkodik Belgrádban, hogy elvégezze az országgal tavaly májusban kötött, 2,9 milliárd dolláros készenléti hitel-megállapodás szokásos negyedéves felülvizsgálatát.

Egyes elemzők szerint a központi bank a jövőben már nem hajt végre pénzpiaci beavatkozást a dinár érdekében, mivel az év eleje óta túl sokat költött erre a célra.

Több szakértő a dinár lejtmenetét a jegybanknak arra a hibás lépésére vezette vissza, hogy túl gyorsan csökkentette az alapkamatot, ami miatt megcsappant a pénzügyi befektetők érdeklődése a dinár iránt. A szerb központi bank március óta 150 bázisponttal csökkentette az alapkamatot a jelenleg érvényes 8 százalékra a szerb gazdaság élénkítése céljából.