Amerikai krízisre figyelmeztet a válságot megjósló professzor

Vágólapra másolva!
Három éven belül adósságválságba keveredhet az USA, ha nem hajt végre megszorítást; a német short-tilalom elbizonytalanítja a piacokat; 14 dollárt zuhant a túlértékelt arany - külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Nouriel Roubini közgazdász, aki megjósolta a 2008-as válságot, arról beszélt kedden Londonban, hogy az államadósságok miatt aggódók már "felébredtek" Görögországban, Spanyolországban, Portugáliában, Írországban és Izlandon és hamarosan megteszik Nagy-Britannia, Japán és az Egyesült Államok piacán is. Szerinte az USÁ-ban három éven belül adósságválság alakulhat ki, ha nem mérséklik jelentősen az államháztartási hiányt - olvasható a Bloombergen.

Estek a piacok a német short-tilalom miatt Ázsiában, s ez az európai kereskedésnek is betehet szerdán. Németországban újra elrendelik az államkötvények és pénzügyi intézmények árfolyama elleni játékot. A bejelentésnek ugyan van átmeneti erősítő hatása, viszont hosszabb távon aláássa a befektetői bizalmat az eurózónában - írja a Bloomberg.

Szigorítaná az amerikai pénzügyi felügyelet (SEC) a tőzsdei kereskedést. A tervek szerint, ha öt percen belül 10 százaléknál nagyobb veszteséget szenved el egy papír, akkor öt percre fel kell függeszteni a kereskedést - írja a BBC. A lépés azután merült fel, hogy május 6-án óriási árfolyammozgások voltak a piacon, ami tőzsdekáoszt okozott. Magyarországon, napon belüli 10 százalékos elmozdulás esetén öt percre függesztik fel a kereskedést, 15 százaléknál pedig nem mozdulhat el jobban az árfolyam egy nap.

Az euró eddigi zuhanásával együtt drágult az arany jegyzése a világpiacon, kedden azonban túlértékeltnek vélhették már a nemesfémet, mivel az euró gyengélkedése ellenére esni kezdett az árfolyam. Az arany 11 százalékot erősödött idén, de kedden erős, 14 dolláros veszteséget szenvedett el - írja a Reuters.

Az új brit kormány, amelyet David Cameron konzervatív politikus vezet, a tőkenyereség-adó emelésével kezdheti ciklusát, mivel a brit gazdaságot leginkább veszélyeztető deficitet sürgősen mérsékelni kell - írja a Wall Street Journal. A lépést azonban a liberális-konzervatív kormánykoalíció mindkét pártjából bírálják, mivel adócsökkentéssel kívánják a gazdaságot élénkíteni.

A világ egyik legnagyobb gyógyszergyára 6000 dolgozó elbocsátását tervezi a következő öt évben, ami állományának ötödét jelenti. A cég 8 gyárát zárja be és további 6-ban csökkenti a termelést. A vállalat gyártási igazgatója a versenyképesség megőrzésével indokolta a döntést - írja a BBC.