Kiterjesztenék a német short-tilalmat

Vágólapra másolva!
A német pénzügyminisztérium azt tervezi, hogy az eddigieknél szélesebb körben tiltaná meg a részvények short eladását. A minisztérium kedden nyilvánosságra került tervezete szerint az intézkedés része azoknak a lépéseknek, amelyeknek a célja a pénzügyi piacok stabilizálása. A tervezetből az nem derült ki, hogy minden részvény short eladását tiltanák-e meg, vagy csak egyes vállalatok papírjaira vonatkozna a szabály.
Vágólapra másolva!

Egy név nélkül nyilatkozó német kormányzati illetékes azt mondta a Reutersnak, hogy az intézkedés minden részvényre vonatkozna, amelyekkel Németországban kereskednek.

Egy hete Németország azzal lepte meg a szakértőket, és Európai Uniós partnereit, hogy megtiltotta a tíz vezető német pénzintézet részvényeire, továbbá az euróövezeti államkötvényekre és ezek CDS-árazására a short eladásokat.

A short ügylet lényege, hogy kezdeményezője az eladási tranzakció megkötésének pillanatában, illetve a későbbi visszavásárlás időpontjában érvényes, reményei szerint akkor már alacsonyabb árfolyam különbségéből húz hasznot. Az ilyen befektető sok esetben végig birtokon kívül marad: meg sem vásárolja, hanem a tényleges részvénybirtokostól az ügylet zárásáig kölcsönzi az adott részvénycsomagot.

A fedezet nélküli árleszorító ügyletek tilalmát a pénzügyi felügyeletek csak speciális esetben alkalmazzák, hogy elkerüljék ezzel a pénzügyi szektor destabilizálódását.