A vártnál kisebb a növekedés Amerikában

Vágólapra másolva!
A szakértők által vártnál, és az első hivatalos becsléshez képest is kisebb ütemben nőtt az amerikai GDP az első negyedévben - az amerikai kereskedelmi minisztérium csütörtökön közölt második becslése szerint. Ennek alapján a GDP 3,0 százalékkal nőtt. A szakértők 3,4 százalékos éves szintű első negyedévi GDP-bővüléssel számoltak, a minisztérium első becslése 3,2 százalék volt.
Vágólapra másolva!

Az előző negyedévben, tavaly október és december között 5,6 százalékos volt az éves szintre számolt bővülés. Évesített negyedéves alapon az amerikai fogyasztók 3,5 százalékkal költöttek többet a január-márciusi időszakban. Ez 2007 első negyedéve óta a legnagyobb mértékű növekedés, és több mint kétszerese az előző negyedévi 1,6 százaléknak. Az amerikai gazdaság teljesítményének átlagosan 70 százalékát teszik ki a fogyasztói kiadások.

A kereskedelmi minisztérium általában három becslést végez a GDP alakulásáról. A végleges adatot a vonatkozó időszak után nagyjából három hónappal számolják ki, az időközben beérkező, egyre részletesebb adatok alapján. A GDP 2009 utolsó negyedévi változásának végleges, pontos értékét például az idén március végén közölte a minisztérium.

Az amerikai GDP 1946 óta a legnagyobb mértékben 2,4 százalékkal csökkent tavaly, az év egészét tekintve. A hanyatlás az év közepe felé állt meg; a második negyedévben még 0,7 százalékkal csökkent, a harmadik negyedévben már 2,2 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye.

A várttól elmaradó adatok is rávilágítják a figyelmet a növekedési kilátások bizonytalanságára. A fogyasztás és az üzleti beruházások növekedési üteme a következő időszakban tovább gyengülhet, mivel a részvénypiacok visszaesése és a dollár árfolyamában látott fordulat mind a belső, mind a külső keresletet visszavetheti. A mérsékeltebb növekedés és infláció mellett a Fed is tovább tarthatja rekord alacsony szinten az alapkamatot.

Egy másik riport szerint az amerikai munkanélküli segélyért folyamodók száma az előző heti korrigált 474 ezer főről 460 ezer főre esett vissza a múlt héten, ami a munkaerőpiac enyhe javulását mutatja. A Reuters felmérésében elemzők 455 ezer fős értéket vártak. A munkaerőpiac annak ellenére nem mutat jelentős javulást, hogy az elmúlt három hónapban egyértelmű gazdasági stabilizáció volt megfigyelhető. A munkanélküliségi ráta áprilisban relatíve magas, 9,9 százalékos értéket adott. A tartósan munkanélküli segélyen élők száma május 15-én 4,61 milliós értéken állt. Az új kérelmek száma négy hetes mozgóátlagon számolva enyhe növekedéssel 456.500 főre állt be.
Az adatok megjelenése után az EUR/USD kurzus 1,2270 körüli szintről 1,2250 alá süllyedt.