Trichet: Küzdelmes évek jönnek Európában

Vágólapra másolva!
Küzdelmes idők elé néz Európa és az Európai Központi Bank (EKB), ez pedig a kormányoktól gyors cselekvést kíván pénzügyeik javításában - jelentette ki az EKB elnöke hétfőn egy bécsi bankkonferencián.
Vágólapra másolva!

Jean-Claude Trichet úgy fogalmazott: "a pénzügyi piacokon feszültségekkel, az euróövezet egyes részein nehéz államháztartási helyzettel szembesülünk". Ezekhez társulva a pénzügyi politika egészének hatékony működésében kedvezőtlen hatás jelentkezik - jelentette ki, hangsúlyozva, hogy az euró megbízható valuta, amely tartja értékét. Jelezte ugyanakkor, hogy az európai stabilitási és növekedési paktum elemei javításra szorulnak.

Utalt arra is, hogy a második negyedévben, illetve a második félévben az euróövezeti gazdasági kilábalás jobban alakulhat az eddig vártnál.

Hangsúlyozta: az EKB kötvény-visszavásárlási programja nem helyettesíti az államháztartási szigort, a programmal az EKB nem változtatott eddigi irányultságán, annak célja csupán a piaci likviditás megőrzése.

Az EKB és az euróövezeti jegybankok korábbi bejelentésük szerint fokozatosan 60 milliárd eurónyi fedezett kötvényt vásárolnak a kötvénypiacokon, likviditásnövelő céllal.

Trichet a francia Le Monde-nak nyilatkozva, amely interjú az EKB honlapján is megjelent, cáfolta, hogy angolszász támadás indult volna az euró ellen. Mint mondta, az összeesküvés-teóriákat óvatosan kell kezelni. Az elnök úgy gondolja, hogy néhány nemzetközi befektetőnek nehéz megérteni Európát és annak döntéshozó mechanizmusait.

Hangsúlyozta, hogy Görögországnak tiszteletben kell tartania és tiszteletben is fogja tartani kötelezettségeit. Egyúttal figyelmeztette azokat a piaci szereplőket, akik azt állítják, hogy Görögországnak három éven belül - amikor a nemzetközi alapokból adott hitelek kifutnak - végül mégiscsak át kell ütemeznie adósságait.

Görögország 110 milliárd eurós segély- (valójában hitel-) csomagot kapott az eurózóna tagállamaitól, amelyekből fedezni tudja a lejáró adósságainak visszafizetését három évig. Ezáltal nem szorul a piacok megdrágult hiteleire, viszont szigorú államháztartási konszolidációt kell végigvinnie.