Rendkívüli kormányülés lesz a pénzügyekről, Varga szerint tartani kell a hiánycélt

Vágólapra másolva!
Rendkívüli ülést kezd a kormány egy olyan akcióterv kidolgozására, amelynek a célja, hogy tartani tudják az eredetileg megszabott költségvetési hiánycélt - derült ki Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár tájékoztatóján, amelyen a "gazdasági tényfeltáró bizottság" részjelentését ismertette. Ez jelentős fordulat a korábbi fideszes nyilatkozatokhoz képest, amelyek eddig azt állították, hogy a Bajnai-kormány által megszabott 3,8 százalékos hiánycél nem tartható. Varga szerint ugyanakkor a jelenlegi nemzetközi helyzetben nincs más lehetőség a kormány előtt.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár szombat délelőtt ismertette az első megállapításait annak a vizsgálatnak, amelyet az Orbán Viktor által kezdeményezett "gazdasági tényfeltáró bizottság" végzett. A bejelentést nagy várakozás övezte, a Fidesz szerint ugyanis ezektől a megállapításoktól függ, hogy milyen gazdaságpolitikai lépéseket fognak tenni. Az érdeklődés azért is nagy volt, mert az utóbbi napokban fideszes politikusok államcsődről szóló nyilatkozatai miatt jelentősen gyengült a forint árfolyama.

Varga a forintgyengülést okozó nyilatkozatokra azt mondta, nem voltak szerencsések, amivel részben az épp mellette álló Szijjártó Péterre és Kósa Lajosra, a Fidesz ügyvezető alelnökére nézve fogalmazott meg burkolt kritikát. Varga kijelentette, hogy a helyzet konszolidált, és utalt arra, össze sem hasonlítható Magyarország helyzete a súlyos válságban lévő Görögországéval. Azzal példálózott, hogy hatalmas a különbség aközött, hogy egy országban az a kérdés, tartani tudja-e a 3,8 százalékos költségvetési hiánycélt (ezzel Magyarországra utalt), vagy az, hogy mennyivel lesz 10 százalék felett a hiány (ezzel Görögországra utalt).

Az egykor pénzügyminiszteri posztot is betöltő miniszterlnökségi államtitkár kijelentette ugyanakkor, hogy a Bajnai-kormány nem mondott igazat, és az általa készített költségvetési számai nagyságrendekkel térnek el a valóságtól. Varga szerint nem igazak egyebek mellett a tervezett adóbevételekre, a költségvetési szervek és a közlekedési vállalatok kiadásaira, az állami társadalombiztosítási alapokra, valamint az elkülönített állami pénzalapokra vonatkozó adatok. Hogy mindez mekkora összegre rúg, azt többszöri kérdésre sem mondta meg, egyetlen számot említett: az MFB 100 milliárdos veszteségét, amely állítása szerint - egy nagy áramszolgáltató felé fennálló tartozással együtt - kimaradt a költségvetésből. Közölte azonban egyúttal azt is, hogy a mai helyzetben az lehet a kizárólagos cél, hogy a tervezett hiányt tartani lehessen.

Akcióterv készül

A miniszterelnökségi államtitkár szerint ezért egy rendkívüli kormányülés kezdődik már szombat délután, amelynek célja, hogy 72 órán belül egy olyan akciótervet dolgozzon ki a kabinet ki, amellyel tartható az előző kormány által tervezett, 3,8 százalékos költségvetési hiány. Ez jelentős fordulatot jelent a korábbi fideszes nyilatkozatokhoz képest, amelyek arra utaltak, hogy az új kormány szerint jóval magasabb lesz a hiány, és elhangzottak 5-6-7 százalékos számok is.

Varga ugyanakkor megerősítette azt is, hogy lesz adócsökkentés, ennek részleteiről azonban nem mondott semmit. Korábban maga Orbán Viktor többször ígéretet tett arra, hogy már idén fogják csökkenteni a közterheket, a Fidesz szerint ugyanis ezzel lehet lökést adni a gazdaságnak. Varga többször is kitért az elől a kérdés elől: szükség lesz-e megszorításokra ahhoz, hogy egyidejűleg lehessen tartani a a hiánycélt, rendbe téve az elmondása szerint az eddig ismertnél rosszabb helyzetű költségvetést, illetve végrehajtani az adócsökkentést.

Nincs más út, csak az euró

Az ország számára nincs más út, csak hogy teljesítse az euró bevezetéséhez szükséges kritériumokat, a cél, hogy ezek a kritériumok megvalósuljanak - közölte Varga, aki szerint ennek érdekében mindent meg kell tenni. Kérdésre válaszolva megerősítette, Magyarország nincs államcsődközeli helyzetben, "messze van azoktól az országoktól", ahol ilyen eshetőséggel számolni kell, az államcsődöt emlegető nyilatkozatok tehát szerinte "túlzóak", "nem szerencsések" voltak. Az az ország, ahol az a kérdés, hogy tudja-e tartani a 3,8 százalékos hiányt, vagy nem tudja, teljesen más helyzetben van, mint az az ország, ahol most az a kérdés, hogy mennyivel lesz majd 10 százalék fölött az államháztartás hiánya - jegyezte meg.

Az [origo] azon kérdésére, hogy a fenti állásfoglaláson kívül a kormány tervez-e valamit tenni a forint gyengülése ellen, Varga Mihály azt felelte, a forint árfolyamát alapvetően a piaci folyamatok határozzák meg, de természetesen ezekre a kormánynak többféle módon is van befolyása. Nem dolga azonban a monetáris politikába közvetlenül beavatkozni, ehelyett az a feladata, hogy hiteles fiskális politikával megnyugtassa a befektetőket, és erre is törekszik - jelentette ki.

A jövő évi hiány mértékét firtató kérdésre Varga azt válaszolta, annak tervezése még nem kezdődött el, most még az ideivel, illetve általában az átadás-átvétellel vannak elfoglalva. Jelezte, a gazdasági tényfeltáró bizottság munkája folytatódik, teljes jelentése augusztusra készül el.

Orbán tiszta vizet akart önteni a pohárba

A Varga által vezetet gazdasági tényfeltáró bizottságot Orbán Viktor kezdeményezte, aki a parlamenti választásokat követően, 2010. április 26-án egy nemzetközi sajtótájékoztatón azt mondta: "tiszta vizet kell önteni a pohárba". Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár pénteken, azt követően, hogy átvette Sólyom László köztársasági elnöktől a kinevezési okiratát, újságíróknak azt mondta: amikor a gazdasági tényfeltáró bizottság jelentése elkészül, és erről a testület beszámol a kormánynak, akkor a kabinet azonnal döntéseket fog hozni. A kormány számára ez lesz az a fontos dokumentum, ami alapján ki tudja jelölni a jövőbeni mozgásteret - mondta Varga.