Az MFB visszaszólt a kormánynak

Vágólapra másolva!
Az MFB szerint nem igaz Varga Mihály szombati állítása, hogy 100 milliárdos veszteséggel feszíti az idei költségvetést. A bank közleménye szerint független könyvvizsgáló és a PSZÁF is ellenőrizte a könyveket és nem találtak hibát. Nagy veszteség csak akkor keletkezne, ha az euró 300 forint fölött stabilizálódna.
Vágólapra másolva!

Nem veszélyezteti a 2010. évi államháztartási hiánycél megvalósulását az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) működése, az elvárható prudens banki tevékenységénél nincs nagyobb kockázat a bank hitelkihelyezési tevékenységében, és az MFB megfelelő tartalékkal rendelkezik - állítja a bank.

Hozzáteszik: a gazdasági tényfeltáró bizottság részjelentésében szereplő nagyságrendű "veszteség" elvileg is csak a kkv-k hitelezésének forrásaként felhasznált, nemzetközi pénzpiacokról felvett források mögött álló, állami árfolyam-garancia lehívásából keletkezhetne, akkor, ha a forint árfolyama az euró bevezetésekor a 300 forint/euró körüli szinten stabilizálódna, illetve, ha ezen a szinten a bank tulajdonosa megszüntetné az MFB ez irányú tevékenységét.

Hangsúlyozzák: független auditor és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) vizsgálata is megerősíti, hogy az MFB valamennyi várható kockázatra a szükséges mértékű tartalékokat megképezte, ezek megfelelő biztosítékot jelentenek a biztonságos működésre.

A jelenlegi 280 körüli, vagy, annál is gyengébb forint árfolyamot sem a belföldi, sem a nemzetközi szakértők és szervezetek nem tartották és tartják reálisnak - hívja fel a figyelmet az MFB. Az állami árfolyamgarancia biztosítja a nem euróval rendelkező gazdaságokban a fejlesztéspolitika által preferált fejlesztési célokat úgy, hogy az Európai Unió versenypolitikájával összeegyeztethető módon kedvezményes hitelekkel finanszírozza a vállalkozásokat.

Varga szerint több költségvetési tétel nem valós adatokon alapul, ezt szombaton jelentette be. Hogy mindez mekkora összegre rúg, azt többszöri kérdésre sem mondta meg, egyetlen számot említett: az MFB 100 milliárdos veszteségét, amely állítása szerint - egy nagy áramszolgáltató felé fennálló tartozással együtt - kimaradt a költségvetésből.

Oszkó Péter volt pénzügyminiszter szombaton Varga Mihály állítását valótlannak nevezte. Emlékeztetett rá: a kormányváltás előtt az MFB-t átvilágította egy neves könyvvizsgáló, s annak megállapításai szerint a bank kétes kinnlevőségei megfelelően, sőt túl is vannak fedezve tartalékokkal. A Hitelgaranciánál pedig joggal lehet számítani arra, hogy a recesszió végeztével a beváltandó garanciák mértéke csökkenni fog.

A bank közleménye emlékeztet arra, hogy az MFB a válság ellenére 2009-ben is növelte üzleti aktivitását, miközben takarékos költséggazdálkodást folytatott. Mérlegfőösszege elérte az 1135,9 milliárd forintot, hitelállománya 710 milliárd forintról 823 milliárd forintra bővült. A bank 2,55 milliárd forint adózás előtti nyeresége meghaladta a 2009. évi tervezettet és 2009. évi mérleg szerinti eredmény és a felhalmozott eredménytartalék terhére 12 milliárd forint osztalékot fizetett a tulajdonos magyar állam részére.

Az MFB gazdálkodása 2010 első negyedévében a tervezettnek megfelelően alakult: március végéig 32,9 milliárd forint új hitelt folyósított, míg a banküzemi költségei a tervezett alatt maradtak. Mindezeket a negyedéves auditált mérleggel együtt adja át a tulajdonosi jogokat gyakorló új miniszternek.