Ázsiában vaskos mínuszt hoztak a magyar hírek

Vágólapra másolva!
Az ázsiai piacok eséssel zártak hétfőn - a Yahoo Finance szerint az amerikai munkaerő-piaci adatok magyar csődveszély miatt. A lap írása szerint az európai adósságválság kiterjedt Magyarországra, viszont az ázsiai tőzsdéknek még nem volt idejük a pénteki esésekre reagálni, mivel az ottani kereskedés megelőzi az európai és amerikai piacnyitást.
Vágólapra másolva!

Japánban a Nikkei index 3,5 százalékot zuhant, de itt belpolitikai esemény is alakította az árfolyamokat, mivel az új kormányfő Naoto Kan csak kedden alakít kormányt, tehát átmeneti bizonytalanság borzolja a befektetők idegeit. Dél-Korea 1,9, Ausztrália 2,7, Hong Kong 2,4 százalékot bukott.

Az eladási hullám a Yahoo szerint azért indult be, mert az ázsiai befektetők megijedtek, hogy az európai adósságválság kiterjedhet Magyarországra is. A lap a magyar kormányhivatalnokok bejelentésére hivatkozik, amely szerint az ország görög típusú pénzügyi válságba kerülhet.

A hírre az euró zuhant a dollárral szemben, mivel a magyar hírek sokkolták a befektetőket. A lap felidézi, hogy Magyarország az Európai Unió tagja, de saját valutával, amely a múlt héten 5 százalékot esett.

A magyarországi félelmek mellett az amerikai munkaerő-piac adatai sem kedveztek a nemzetközi hangulatnak. A várakozások szerint az amerikai gazdaság 513 ezer munkahelyet kellett volna teremtenie, viszont csak 432 ezer lett valójában. Az adat azt támasztja alá, hogy az amerikai kilábalás lassabb a vártnál.