Vágólapra másolva!
A kormány terveiről további részletek ismerete szükségeltetik a magyar adóskockázati besorolás stabilizálódásához az egyik nagy hitelminősítő szerint. Az egyik bank elemzői szerint az IMF nem is biztos, hogy belemegy az adócsökkentésbe.
Vágólapra másolva!

Pozitívak a magyar kormány kedden bejelentett gazdaságpolitikai tervei, de az IMF-fel és az EU-val való tárgyalások után a középtávú célokat konkretizálni kell - közölte szerdán a londoni Fitch hitelminősítő intézet.

A Fitch szerint a magyar adóskockázati besorolás stabilizálásához szigorú fiskális politikára van szükség. "2010-re az előző kormány által kitűzött 3,8 százalékos hiánycél tartása ígéretes, de a 4,2 százalékos hiánycél elérése valószínűbb" - idézte a Marketwatch David Heslamom, a cég szakértőjét.

A Fitch magyar idő szerint 15 órakor megjelenő közleménye után mérsékelten gyengült a forint, de markáns árfolyammozgás nem történt. Az euró árfolyama 282 forint fölé emelkedett, fél öt előtt 282,69-en állt.

A Commerzbank szakértői ugyanakkor a Bloomberg szerint arra figyelmeztettek, hogy előfordulhat: a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nem fogadja el a kormány adócsökkentést fókuszba helyező gazdaságpolitikai programját. Véleményüket nem támasztották alá semmilyen konkrét imformációval, csupán azzal, hogy az IMF számára az ilyen stabilizációs program "általában nem elfogadható".

Az IMF-fel hamarosan tárgyalnia kell a kormánynak a további együttműködésről, az egyeztetések elkezdésének időpontja még nem ismert. A Goldman Sachs bank varsói elemzője, Magdalena Polan ezzel összefüggésben - szintén a Bloomberg hírügynökségnek adott nyilatkozatban - jelezte, hogy az IMF-megállapodás esetleges késése valószínűleg rossz hatással lenne a forintra.