A BP árfolyama több mint 10 százalékkal zuhant Londonban

Vágólapra másolva!
Több mint 10 százalékos mínuszban állt hétfőn a BP árfolyama a londoni tőzsde zárása előtt egy órával. Ezt az a hír váltotta ki, hogy a cég igazgatósága az osztalékfizetés átmeneti felfüggesztéséről tárgyal a Mexikói-öbölben okozott olajkatasztrófa miatti pénzügyi veszteség, és a szennyezéssel kapcsolatos károk kifizetése miatt. 
Vágólapra másolva!

Értesülések szerint mindaddig nem fizet ismét osztalékot a BP, amíg nem fizeti ki a károkat. Az igazgatósági üléssel egyidőben Barack Obama amerikai elnök kétnapos látogatást kezdett a Mexikói-öböl szennyezés sújtotta vidékén.

A BP igazgatóságának a döntését nem hozzák nyilvánosságra, azt csak azután ismertetik, hogy a cég vezetői szerdán találkoznak az amerikai elnökkel Washingtonban. Röviddel 16.30 óra után a BP árfolyama 10,1 százalékos veszteségen állt.

A BP árfolyama széles sávban mozgott a múlt héten. Szerdán 14 éves mélypontra került, majd csütörtökön és pénteken erősödött. A cég tőzsdei értéke közel 90 milliárd dollárral zuhant a mintegy két hónapja bekövetkezett katasztrófa óta. A BP árfolyamának az esése miatt a londoni tőzsde FTSE 100 indexe csupán 0,28 százalékos nyereségen állt, miközben a frankfurti DAX 1,3 százalékos, a párizsi CAC 1,85 százalékos pluszban volt röviddel 16.30 óra után.