Vágólapra másolva!
Negyedszer utazik a Mexikói öbölbe Barack Obama amerikai elnök, hogy személyesen tájékozódjon az olaszennyezés mértékéről. Az amerikaiak azt szeretnék, ha a BP egy 20 milliárd dolláros letétet hozna létre a károk költségeinek kifizetésére - írja a Reuters.
Vágólapra másolva!

Hétfőn negyedik alkalommal utazik a Mexikói öbölbe Barack Obama amerikai elnök, hogy tájékozódjon az olajszennyezés mértékéről - írja a Reuters. 56 nap telt el az olajfurótorony április 20-i felrobbanása óta, amikor 11 ember vesztette életét, s azóta több millió hordó olaj került az öböl vizébe.

A helyszíni szemlét követően Obama szerdán találkozik Carl-Henric Svanberggel, a BP elnökével és az olajtársaság más vezetőivel, ahol az amerikai a károk kifizetéséről egyeztet majd, de szembesíteni kívánja a vezetőket a katasztrófát követő első nyilatkozataikkal is.

Az Egyesült Államok szenátusának demokrata tagjai közben levelet írtak a BP vezetőinek, azt szorgalmazva, hogy a társaság 20 milliárd dollár értékű letétet hozzon létre a károk kifizetésére, ezzel bizonyítva elkötelezettségét.

Olyan vélemények is megfogalmazódtak, hogy a BP ne fizessen osztalékot részvényeseinek vagy az összeg elkülönített számlára kerüljön, amíg nem ismertek teljesenkörűen a kötelezettségek. (Korábban elhangzottak olyan becslések, amelyek 33 milliárd dollárra tették a költségeket - a szerk.)

Miközben az amerikai törvényhozás Obama elnököt még keményebb fellépésre ösztönzi a BP-vel szemben, magas rangú brit tisztviselők arra figyelmeztetnek, hogy az olajtársaság helyzete az egész brit gazdaságot befolyásolhatja például a brit nyugdíjalapokon keresztül.