A pocsék időjárás lesöpörte a polcokról a magyar gyümölcsöt

Vágólapra másolva!
A lábát is lejárhatja az, aki magyar gyümölcsöt és zöldséget akar venni a piacon, a májusi és júniusi rossz időjárás miatt ugyanis alig termett valami, és az a kevés is gyakran rossz minőségű. A vízözönt főleg a dinnye- és a baracktermelők sínylették meg, de az [origo] által megkérdezett kereskedők szerint kevés és drága az újkrumpli, a meggy és a cseresznye is.
Vágólapra másolva!

"Semmi jó" - mondta egy budai zöldséges az [origo] kérdésére, hogy mi lett a magyar gyümölcsökkel a szélsőséges időjárás után. Az árus szerint a magyar gyümölcs és zöldség ugyan nem tűnik el, de már most is látható, hogy komoly károkat okozott az időjárás, vagyis nincs elég a magyar áru és a minőségük sem túl jó. Ezért sokan importra szorítkoznak, az egyik kereskedő szerint elsősorban olyan magyar áruk maradnak meg, amelyek nem voltak kitéve az esőnek - ő például Szentesről szerzi be a paprikát, mert ott üvegházban termesztenek.

A magyar termés számára a rendkívüli májusi időjárás okozott súlyos csapást. Május első pár napján még szép idő volt, de ezután az átlagos 65-80 milliméter helyett a csapadék az ország közel felén meghaladta a havi 150 millimétert, sőt, helyenként 300 milliméternél is több hullott - országos átlagban a mérések kezdete óta ez volt a legcsapadékosabb május, ennek hatása érződik most a magyar zöldség- és gyümölcstermesztésben.

"Az igényeket ki kell elégíteni, márpedig a magyar termésből nem igazán lehet, ezért importból kell pótolni az árut" - mondta az [origo]-nak a nagybani piacon gyümölcs- és zöldségkereskedelemmel foglalkozó Rapid '92 Kft. ügyvezető igazgatója, Nyers Géza. "Folyamatosan keressük az importlehetőségeket, gyümölcsöt hozunk Spanyolországból, Olaszországból, Törökországból. Hogy mit és éppen honnan, azt az aktuális ár határozza meg. A görög dinnyét jelenleg véletlenül épp Görögországból hozzuk" - mondta a nagykereskedő.

"Mindenhonnan jön a gyümölcs"

A szélsőséges időjárás nem minden terményt érintett egyformán, vannak, amelyek drágábbak lettek, de vannak olyanok is, amelyek gyakorlatilag eltűntek a polcokról. Vagy azért, mert alig termett belőle, vagy pedig azért, mert nagyon rossz a minősége.

A Vásárcsarnokban dolgozó egyik eladó szerint a "meggy meg a cseresznye drága", epret és barackot azonban importálniuk kellett. Kérdésünkre, hogy melyik országból hozzák ez utóbbiakat, azt mondta: "mindenhonnan jön az". Volt eladó, aki elhárította a kérdést azzal, hogy "erről most nem beszélünk". "Honnan importálja az epret meg a dinnyét? - kérdeztük egy másik eladótól, aki felháborodottan azt mondta: "Mindenből magyart árulok. Amúgy is mi maga, apehes?".

A Ráday utca egyik kis zöldségesének eladója azt mondta, hogy ahol nem volt árvíz, ott nem rohadt el az eper, ilyen péládul a tápiószelei eperföld. "Ez onnan van?" - kérdeztük az árust, aki erre nemleges választ adott és hozzátette: csak annyit tud, hogy a nagybani piacról jött és szerinte magyar az áru.

Rosszat tett a sok eső és árvíz a burgonyának is, az egyik zöldségárus azt mondta: az újkrumpli kilóját most 300 forintért adja, pedig normális esetben ilyenkor már jóval olcsóbbnak kellene lennie.

Kiszámíthatlan a magyar utánpótlás

Az újkrumplira Fodor Attila, a CBA áruházlánc kommunikációs igazgatója is panaszkodott, szerinte azonban az az igazi baj, hogy kevés van belőle. Fodor az [origo]-nak azt mondta, hogy hiába törekednek rá, nagyon nehéz csak magyar zöldségekből és gyümölcsökből megfelelő minőségű és mennyiségű árukészlet fenntartani, ezért kénytelenek importból fedezni a szükséges mennyiséget. "Elsősorban a gyümölcsöknél van gond, a zöldséget úgy ahogy, be lehet szerezni magyar forrásból" - tette hozzá a CBA igazgatója.

Minden összejött

Az extrém módon alakult májusi időjárást olyan, egyébként megszokott időjárási jelenségek okozták, amelyek történetesen egyszerre fordultak most elő az országban. Májusban gyakran megtörténik, hogy a fülledt, labilis légkörben zivatarok alakulnak ki, és az is, hogy ciklonok vonulnak át az ország felett - a múlt hónapban az volt a szokatlan, hogy magas volt a zivataros napok száma, és két erős ciklont is kifogtunk.



Mire a gyümölcsök eljutnak az üzletekbe, egy részük megrohad, ráadásul a rossz időjárás az árakat is megdobta, 20-40 százalékkal drágábbak a magyar termékek, ennyivel többet pedig nem hajlandóak fizetni a vásárlók csak azért, mert magyar termékről van szó. Bár kétségtelen, hogy azt tapasztaljuk, hogy alapvetően a magyar gyümölcsöket és zöldségeket keresik a vásárlók.

A CBA szóvivője közölte: nagyon hektikus a piac, van, hogy egy-egy napon be lehet szerezni megfelelő minőségű gyümölcsöt kellő mennyiségben, ám másnap már közel sem biztos, ráadásul az árak is simán 10-30 százalékkal változhatnak egy héten belül, ami kiszámíthatatlanná teszi a beszerzést, éppen ezért importból kell stabilizálni az árualapot.

Sokkal több is elfogyna

"A nagy áruházláncoknak is gondot okoz a megfelelő árukészlet fenntartása" - mondta az Auchan szóvivője, Gillemot Katalin, hozzáfűzvee, döntően magyar termékeket árulnak, de a cseresznye például nagyon vizes, ezért nem tartható el több napig. Összességében azt lehet mondani, hogy tavalyhoz képest gyengébb a minőség és a mennyiség sem kielégítő - tette hozzá.

Forrás: MTI

Kevés és drága a magyar újkrumpli, meggy és cseresznye is

A Tesco megerősítette a rivális lánc tapasztalatait, a cég közölte: a szezonális termékek sokkal rövidebb ideig elérhetők, sokkal kisebb mennyiségben, mint a korábbi években, illetve késik a szezon kezdete is. "Az eper, a cseresznye, a meggy hazai beszállítóktól érkezik, de a mennyisége kisebb mint előző években, sokkal többet is el tudnánk adni belőle. Amiből pótolni kell és lehet is a hazai termékeket: saláták, koktél paradicsom, spárga, csomós zöldségek, retekfélék, csemegehagyma, petrezselyemgyökér, sárgarépa. Várhatóan kevés lesz a görögdinnye, sárgadinnye és a barackok is" - közölte a Tesco.

Az áruházlánc szóvivője, Iglódi-Csató Judit azt is elmondta, az itthon is megtermő zöldségek, gyümölcsök, ha szezonjuk van, akkor szinte teljesen magyar termelőktől érkeznek, de ezt az időjárási körülmények nagyban befolyásolják. Amikor nincs szezonjuk, akkor a kaliforniai paprikát Hollandiából, a fürtös koktélparadicsomot Olaszországból, a cseresznyét és a sárgabarack pedig Spanyolországból szerzi be a cég.