"Borzalmasan néz ki a tőkepiac" - kihívások előtt a tőzsde

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 29,76 pontos emelkedéssel, 21 463,96 ponton nyitott csütörtökön. A legutóbbi, szerdai záró értékéhez képest 0,14 százalékkal erősödött. Az eurózónában nagy a nyomás, ami egyelőre nem látszik a tőzsdéken, de fog egy elemző szerint.
Vágólapra másolva!

Ágoston Róbert, a Cashline Értékpapír Zrt. üzletkötője elmondta: nem vár különösebb mozgást a csütörtöki tőzsdenapon, nagy emelkedést pedig különösen nem. Amíg a magyar bankszektorban ki nem derül, hogy kinek mennyibe fog kerülni a bejelentett csomag, illetve mennyi kompenzációt fog kapni, mert nagyon úgy tűnik, hogy lesz kompenzáció a rossz hitelek átvállalása miatt.

Az eurózóna görög csődöt áraz, a spanyolok is óriási bajban vannak, bármilyen ezzel kapcsolatos hír rendkívül éles mozgást válthat ki a részvénypiacon. "Az Európai Központi Bank görög államkötvényeket vásárol, borzalmasan néz ki a tőkepiac, bár ez a részvénypiacon nem látszik, de fog látszani, efelől nincs kétségem" - tette hozzá a kereskedő.

Kovács Roland, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője is arra hívta fel a figyelmet, hogy a piacon negatív a hangulat, a forint jelentősen gyengült, a kőolaj is lefelé vette az irányt csütörtökön, így alapvetően inkább enyhén mínuszos nyitás lehet a részvénypiacon. Amerikában nulla körüli volt a zárás, komolyabb impulzust tehát onnét nem kapott az európai, illetve a magyar részvénypiac, ugyanakkor volt két negatív makroadat az ingatlanpiac kapcsán és egy negatív logisztikai gyorsjelentés, amely a tengerentúlon eléggé lehűtötte a kedélyeket.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 22,03 pontos, 0,10 százalékos csökkenéssel, 21 434,20 ponton zárt szerdán.