Jövőre új IMF-szerződést kötne a kormány

2010.06.17. 9:07

A meglevő IMF-megállapodást év végéig meghosszabbítanák és 2011-re új szerződést kötnének - jelentette ki Szapáry György, a Nemzetközi Valutaalappal és az unióval folyó tárgyalódelegáció vezetője a köztelevízó Ma Reggel című műsorában.

A kormány új pénzügyi megállapodást kíván kötni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval (EU) - jelentette ki Szapáry György, Orbán Viktor miniszterelnök főtanácsadója. A volt jegybankár az M1 köztelevízió reggeli műsorában elmondta: a készenléti hitelkeretről szóló, októberben lejáró szerződést a kormány decemberig hosszabbítaná meg, hogy ne keletkezzen törés a programban, és 2011-re egy új megállapodást kíván tető alá hozni.

A megbeszélések július elején kezdődnek, amikor Magyarországra érkezik az IMF és az EU küldöttsége - mondta Szapáry György. Mint a miniszterelnöki főtanácsadó elmondta, a kormány nem tervezi, hogy lehívja a jelenlegi hitelkeret rendelkezésre álló részleteit, de elképzelhető, hogy felhasználhatják a forrásokat, ha "történik valami" a világgazdaságban, ami erre kényszeríti Magyarországot.

Az IMF, az EU és a Világbank 2008 novemberében összesen 20 milliárd eurós készenléti hitelkeretet nyitott meg Magyarország számára, eredetileg 17 hónapra, 2010 márciusáig.

2009 szeptemberében a magyar fél kérésére a nemzetközi szervezetek úgy döntöttek, hogy Magyarország 2010 októberéig hívhatja le a hitelkeret fel nem használt részleteit. A legutóbbi folyósítás 2009 szeptemberében történt. Az akkori döntés alapján a még rendelkezésre álló hitelforrást négy egyenlő, 800 millió eurós részletben lehetne lehívni a meghosszabbított futamidő hátralévő ideje alatt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK