Csúcsra készül a G20: megjött a kínaiak hangja

Vágólapra másolva!
Kínai vezető gazdaságdiplomaták pénteken kiálltak amellett, hogy Pekingnek joga van meghatároznia saját árfolyampolitikáját, így a jüan nem lesz téma a jövő heti G20-csútalákozón.
Vágólapra másolva!

"A jüan Kína devizája, vagyis nem a nemzetközi közösségre tartozó vitatéma" - mondta a kínai külügyminiszter-helyettes, Kui Tiankaj pénteken a Dow Jones szerint.

A nemzetközi hírügynökségek több olyan kínai gazdasági vezetői nyilatkozatról beszámoltak, amelyeknek ugyanez volt az üzenete, vagyis, hogy Pekingnek nem áll szándékában saját árfolyampolitikájának kérdését nemzetközi vitatémává tenni.

Egyikük a kínai jegybank nemzetközi részlegének vezetője, aki szerint a jüan sosem volt a G20 napirendjén, így semmi sem indokolja, hogy most ott legyen. Zsang Tao amúgy megerősítette, hogy a kínai hatóságok természetesen folyamatosan figyelik a belföldi, illetve a nemzetközi fejleményeket annak érdekében, hogy ki tudják alakítani a megfelelő árfolyampolitikát.

A kínai illetékesek azon a sajtókonferencián beszéltek, amit a kínai elnök, Hu Zsintao június végi kanadai útja elé szerveztek. A kínai elnök június 23. és 27. között lesz Kanadában, és ennek keretében vesz majd részt a világ leggazdagabb államait tömörítő G20 országcsoport torontói csúcstalálkozóján is.

A kínai gazdaságdiplomaták azt sem mulasztották el megemlíteni pénteki tájékoztatjukon, hogy a jelenlegi válsághelyzetben a kínai gazdaság a "világ motorja": az idei első öt hónapjában a kínai fogyasztást mutató kiskereskedelmi forgalom több mint 18 százalékkal emelkedett, miközben a pekingi költségvetés hiánya is csupán 2,8 százalékos.

A kínai árfoyampolitika évek óta komoly kritika tárgya az Egyesült Államokban, az amerikai oldalon ugyanis úgy vélik, hogy Peking mesterségesen tartja alacsonyan saját devizájának kurzusát, így nem piaci módszerekkel segíti exportvállalatait, illetve hozza nehéz helyzetbe a Kínába szállító külföldi cégeket.