Banki pótadót javasol a román kormány magyar tagja

2010.06.21. 18:12

A bankokra érvényes pótadó bevezetését javasolja a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), amely hétfőn tárgyalt kormánykoalíciós partnereivel ennek az intézkedésnek a szükségességéről.

Borbély László, az RMDSZ alelnöke hétfőn Bukarestben elmondta, hogy a román kormánykoalíciót alkotó pártok tárgyalásán felvetették egy újabb gazdaságélénkítő program kidolgozásának a szükségességét. A romániai magyar politikus szerint - aki egyben környezetvédelmi miniszter - elsősorban a kis- és középvállalkozásokat akarják segíteni.

Ezért az úgynevezett Kogalniceanu-kártya bevezetését javasolják, amellyel a kis- és középvállalkozások az állam által garantált 100-150 ezer euró értékű kedvezményes hitelhez juthatnak. Állami garancialap létrehozása szükséges a terv anyagi fedezetéhez. Ezt az alapot a részben vagy majdnem teljes mértékben állami tulajdonban lévő vállalatok állami többségi vagy kisebbségi részvénycsomagjainak a tőzsdei értékesítése nyomán töltenék fel. Borbély emlékeztetett arra, hogy a román kormány már meghozta azt a döntést, miszerint az állam tulajdonában lévő vállalati részvénycsomagokat eladják.

A politikus rámutatott arra, hogy Románia nehéz gazdasági helyzete indokolttá teszi a banki pótadó bevezetését is, aminek a részletes alkalmazási szabályait és jogi hátterét várhatóan a héten dolgozzák ki. Borbély bejelentette, hogy jövő héten a kormány tagjai egyeztetni fognak a román jegybank vezetőségével az új gazdaságélénkítő program részleteiről.

A román kormány júliustól akarja alkalmazni közalkalmazotti bérek 25 százalékos csökkentését és a nyugdíjak 15 százalékos lefaragását magában foglaló megszorító intézkedéscsomagot, hogy az idei román államháztartási hiány ne haladja meg a bruttó hazai termék 6,8 százalékát.

Sebastian Vladescu pénzügyminiszter korábban kijelentette, hogy a román kormány a legfontosabb adónemek emelésére is rákényszerül a jövő évtől, ha az idén a gazdaság teljesítménye több mint egy százalékkal romlik a tavalyi évhez képest.

Románia tavaly márciusban kötött  a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szervezésében 20 milliárd euró értékű többoldalú nemzetközi hitelmegállapodást. Az IMF arra számít, hogy a román gazdaság idén stagnálni fog, de nem zárja ki a visszaesés lehetőségét sem.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK