A spanyol parlament elfogadta a kormány munkaügyi reformját

Vágólapra másolva!
A spanyol parlament kedden jóváhagyta a kormány munkaügyi reformmal kapcsolatos rendeletét, amelynek célja az euróövezet negyedik legnagyobb gazdaságának fellendítése.
Vágólapra másolva!

A munkaügyi reform keretében csökkentik a végkielégítéseket, egyszerűsítik a munkaszerződéseket, és támogatják a fiatalok elhelyezkedését. A szakszervezetek ellenzik a reformokat, és szeptember 29-ére általános sztrájkot hirdettek. Mindezekre a lépésekre az spanyol költségvetési deficit csökkentése, és a gazdaság felpörgetése érdekében van szükség.

A rendeletet 168 képviselő támogatta, 8 ellene szavazott, 173-an pedig tartózkodtak. A nagyobb ellenzéki pártok, így a konzervatív Néppárt és a katalán jobbközép párt (CiU) tartózkodtak, így a szocialisták a többség híján is ratifikálhatták a rendeletet.

A spanyol kormány válságkezelő intézkedései - közöttük a munkaügyi reform, a banki konszolidáció és a költségcsökkentés - a spanyol költségvetési deficit 3 százalékosra történő csökkentését célozzák meg 2013-ra az idei 9,3 százalékról. A Nemzetközi Valutaalap üdvözölte a reformokat - közöttük az általa "rendellenesnek" tartott munkaerőpiac javítását -, amelyek növelni fogják a spanyol gazdaság versenyképességét, csökkentik a munkanélküliséget, és visszafogják az állami kiadásokat is.