Az ázsiai szupergazdagok lenyomták az európaiakat

Vágólapra másolva!
A Financial Times hasábjain közzétett felmérés szerint az ázsiai milliomosok vagyona az elmúlt évben utolérte, sőt, meg is haladta az európai milliomosok vagyonát.
Vágólapra másolva!

A Merrill Lynch a minimum egymillió dollárral rendelkező személyek körében végzett felmérést, és a Financial Times szerint megközelítőleg hárommillió ilyen személy él mind Ázsiában, mind pedig Európában.

A felmérésben számszerűsítették a szóban forgó emberek vagyonát, és míg az ázsiaiak 9700 milliárd dollárral rendelkeztek, addig az európaiaknak 9500 milliárd dollár vagyonuk volt.

A válság kevésbé gyötörte meg Ázsiát

"Ez nem csak egy felfújt dolog, Ázsia a nagy vagyonnal rendelkező emberek tekintetében utolérte Európát!" - mondta Nick Tucker, a Merril Lynch programjának vezetője. Az ázsiaiak térnyerése valószínűleg annak volt köszönhető, hogy az elmúlt évben a fejlett tőkepiacok Hongkongban, Indiában és Kínában is "egészségesebben", a válság által kevésbé meggyötörve működtek, mint az európai tőkepiacok - írja az üzleti lap.

Ha az egyes országok szintjére bontva szemléljük a rangsort, akkor az Egyesült Államok a listavezető, majd Japán és Németország következik. Ebben a három államban él a világ milliomosainak körülbelül a fele, akik nagyjából tízmillióan lehetnek. Kína érte el a negyedik helyezést a rangsorban, itt körülbelül félmillió milliomos él, de Indiában is évről évre egyre több a gazdag ember, ami vagyoni szempontból tovább erősítheti Ázsia vezető szerepét Európával szemben.