Másfél százalékos GDP-bővülést jósol a Kopint-Tárki

Vágólapra másolva!
A korábban vártnál magasabb inflációra és jobb GDP-adatra számítanak az idén a Kopint-Tárki kutatói.  
Vágólapra másolva!

Az idén éves szinten 1,5 százalékkal növekedhet a magyar GDP, az infláció pedig 5 százalék körül lehet - derül ki a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet csütörtökön megjelent felméréséből.

Az új elemzés szerint a kutatók optimistábbak lettek a növekedést illetően. Az előző prognózisban ugyanis még 0,8 százalékos fejlődést jósoltak, az infláció esetében viszont rosszabbra számítanak, korábban ugyanis 4,2 százalékkal számoltak.

Az előrejelzés szerint jövőre a magyar gazdaság 3 százalékkal növekedhet, az áremelkedés üteme pedig 3,4 százalékra lassulhat. A Kopint-Tárkinál a korábbi 4,5 százalékkal szemben 4,2 százalékos a GDP-arányos államháztartási hiányt várnak ebben az évben, ami valamivel meghaladja a kormány által kitűzött 3,8 százalékos célt.

A Kopint-Tárki előrejelzése derűlátóbb a Magyar Nemzeti Bank prognózisánál: a jegybank június elején közzétett inflációs jelentése idén 0,9, jövőre pedig 3,2 százalékos GDP-növekedéssel kalkulál. Az MNB szakértői szerint az infláció mértéke az idén 4,9, jövőre pedig 3 százalékos lehet.